Két hónap után sikerült befogni Pását, az Ermitázs Múzeumban kóborló macskát

A macska megmentésének történetét a múzeum hivatalos honlapján tették közzé, amely köztudottan több tucat patkányfogó macskát tart pincéjében.

„Pása, az Ermitázs macskája véletlenül talált utat magába a múzeumba, a felső ruhatárak területére osont. Az embertömegtől megriadva (a ruhatárakban mindig nagy a forgalom!) az állat berohant egy szabad nyíláson, és egy szellőzőcsatornában rejtőzött el. A macska csak éjszaka hagyta el rejtekhelyét, és ez még több problémához vezetett” – írta honlapján a múzeum.

Az Ermitázs Múzeum személyzete aggódott a macska életéért. Attól tartottak, hogy valahol a múzeum falain belül rekedhet: az épület szellőzőrendszere rengeteg elágazással és mellékággal rendelkezik, és felülről lefelé mintegy ötven méter hosszú.

„Pása két hónapig nem volt hajlandó nappal kijönni, bár néha éjszaka, a bejárat melletti adminisztrátori karosszékben szundikált egyet. Próbáltuk hívogatni, jutalomfalattal előcsalogatni, még macskacsapdát is felállítottunk. Pása azonban csak bámult ránk mozdulatlanul egy sötét nyílásból. Néha még el is menekült a személyzet elől, és egyre mélyebbre ment a sötét alagutakba” – mondták a múzeum illetékesei.

Állatmentőket hívtak a macska megmentésére, de minden igyekezetük ellenére a múzeumon belüli éjszakai szolgálat nem vezetett eredményre, míg végül a betolakodó feladta.

„Az állat végül úgy döntött, hogy kifut, a ruhatár egy üres részébe ment, és ott feküdt, megdermedve a stressztől. Itt sikerült végül egy kézihálóval befogni, egy dobozba tenni, és a múzeum biztonsági őreinek kíséretében az alagsorban lévő macskaházba vinni” – közölte az Ermitázs, biztosítva, hogy a macska jól érzi magát, és most más múzeumi patkányfogók társaságában van.

Macskák a 18. század óta élnek az Ermitázsban, amely eredetileg cári palota volt. Azután kerültek oda, hogy Erzsébet cárné, a városalapító Nagy Péter lánya parancsot adott arra, hogy az akkoriban patkányvadászairól híres Kazany városából hozzanak ide egérfogó macskákat.

Most 50–70 patkányfogó macska kószál az Ermitázs pincéjében, és a szomszédos rakparton és téren is megjelennek. Állományukat a területi viták elkerülése érdekében szabályozzák. Az utóbbi években az Ermitázs macskái a város népszerű turisztikai látványosságává váltak.

A város még külön ünnepnapot is létrehozott a tiszteletükre, az Ermitázs-macskák napját. Ezenkívül egy turistaútvonalat is kínál, a Szentpétervár macskái címmel. 2015-ben a brit sajtó az Ermitázs múzeum macskáit a világ legszokatlanabb turisztikai látványosságainak listájára tette. Az Ermitázs egyik macskája, a fehér szőrű Akhilleusz a 2017-es FIFA Konföderációs Kupa hivatalos jósa volt, és 2018-ban is folytatja az eredmények jóslását az oroszországi FIFA-világbajnokság mérkőzései előtt.

Elolvasom a cikket