A cseh államfő aláírta a kormány intézkedéscsomagját a gazdaság stabilizációjára

MH/MTI
2023. november 22. szerda. 23:14

„Tekintettel Csehország államadósságának elfogadhatatlan növekedésére ma (szerdán) úgy döntöttem, hogy aláírom a kormány intézkedéscsomagját, amelynek célja stabilizálni közkiadásokat és csökkenteni az államadósságot. Az aláírás elutasítása tétlenséget jelentene, ami komoly károkat okozna” – indokolta lépését Petr Pavel.

A több hónapos éles politikai és társadalmi vita után a parlament két háza által egyaránt jóváhagyott dokumentumnak a kormány szerint az a célja, hogy a költségvetés hazai össztermékhez (GDP) viszonyított hiányát az idei 3,5 százalékról jövőre 1,8 százalékra, 2025-ben pedig 1,2 százalékra csökkentse. Az ellenzék viszont azt állítja, hogy a csomag csak az adókat emeli, inflációgerjesztő hatása lehet, és kedvezőtlen hatást fog gyakorolni a gazdaság teljesítményére.

A cseh költségvetés az idén 295 milliárd koronás hiánnyal számol, a tavalyi hiány 361,4 milliárd koronát tett ki. A jövő évre tervezett költségvetési hiány 252 milliárd korona.

A kormány intézkedéscsomagja az eddigi háromsávos adózási rendszert kétsávossá alakítja, megszüntet számos adózási kivételt, csökkenti az állami támogatásokat, és lényegesen megreformálja a nyugdíjrendszert.

A jogi személyek nyereségadója az eddigi 19 százalékról 21 százalékra emelkedik. Az áfa alapvetően marad 21 százalékos, de az eddigi két csökkentett adósávot – 10 és 15 százalék – ezentúl 12 százalékon egyesítik. Egyebek között az élelmiszerek, a gyógyszerek, a vendéglői szolgáltatás, a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás áfája az eddigi 15 százalékról 12 százalékra csökken.

A nyugdíjjogosultsági korhatár eddig 65 év volt, most ez folyamatosan emelkedni fog. Kormányzati döntés az is, hogy a nyugdíjak a jövőben az eddiginél lassabban fognak emelkedni.

Az intézkedéscsomag január elsején lép életbe. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, az Andrej Babis vezette Igen-Független Polgárok Akciója (ANO) már bejelentette, hogy az alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

Elolvasom a cikket