Fidesz: Az európai gazdák érdekei győzedelmeskedtek

MH/MTI
2023. november 22. szerda. 21:38

Az uniós parlament tájékoztatása szerint az Európai Bizottság javaslatát és annak módosításait 299 képviselő elutasította, 207 támogatta, 121-en pedig tartózkodtak a voksoláson.

A szavazással az Európai Parlament lezárta az első olvasatot. A tagállamok minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának még döntenie kell a javaslattal kapcsolatos saját álláspontjáról annak eldöntése érdekében, hogy azt véglegesen elutasítja-e, vagy második olvasatra visszaküldi az Európai Parlamentnek.

Az európai zöld megállapodás részeként az Európai Bizottság 2022 júniusában terjesztett elő javaslatot a peszticidek fenntartható használatáról, amely uniós szintű, jogilag kötelező erejű célokat határozott meg a vegyi alapú növényvédőszerek használatának és kockázatának, valamint a veszélyes növényvédőszerek használatának 50 százalékos csökkentésére 2050-ig.

A brüsszeli testület által javasolt irányelv keretet hozna létre a növényvédő szernek minősülő peszticidek fenntartható használatának elérésére azáltal, hogy csökkenti azok emberi egészségre és környezetre jelentett kockázatait és hatását, valamint előmozdítja az integrált növényvédelem és az alternatív megközelítések vagy technikák, például a peszticidek nem vegyi megfelelőinek alkalmazását.

Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti képviselője kijelentette: a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló javaslat szavazásán az európai gazdák érdekei győzedelmeskedtek, az európai baloldal pedig súlyos vereséget szenvedett. A szavazás eredménye megmutatta: az „európai baloldal valóságtól elrugaszkodott ötleteivel” szemben egy jobboldali összefogás képes erősen és eredményesen fellépni – mondta.

„A gazdák manapság, a válságok korában nagy kihívások előtt állnak, a baloldal mai javaslata azonban tovább nehezítette volna a helyzetüket. Hála a jobboldal összefogásának, Strasbourgban ma győzött a józan ész. Továbbra is határozottan fel fogunk lépni az európai gazdák védelme érdekében” – fogalmazott.

Közölte továbbá, hogy a baloldal „ilyen és ehhez hasonló” javaslatai súlyos veszélybe sodornák a hagyományos mezőgazdasági termelést. A háború és a szélsőséges időjárás miatt már így is nagyfokú bizonytalanság alakult ki a mezőgazdasági termelésben. A baloldali javaslatok élelmiszerválság kialakulásának veszélyével járnak – hívta fel a figyelmet. Ha a termésmennyiségek csökkennek, akkor az európai importkitettség növekszik, és ez emelkedő élelmiszerárakat eredményez, amelyeket az európai emberek már nem lesznek képesek megfizetni – tette hozzá a Fidesz EP-képviselője.

Elolvasom a cikket