Finnország egy kivételével lezárja határátkelőit Oroszországgal közös határán

MH/MTI
2023. november 22. szerda. 21:44

A finn határőrség tájékoztatása szerint a lappföldi Raja-Jooseppi határátkelő marad nyitva, ahol a menedékkérelmi eljárásokat is fogják intézni. Hozzátette, hogy „a szervezett határsértések” folytatódnak az Oroszországgal közös határon, sőt, egyre több eset történik északon.

Finnország emellett az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) segítségét kérte az Oroszországgal közös határán felgyülemlett illegális bevándorlók nagy száma miatt – közölte a finn határőrség, amely szerint mindenekelőtt mentesítő személyzetre és műszaki felszerelésre van szükségük.

A határőrség a hadsereg segítségét is kérte határőrállomások létesítése és szögesdrótakadályok kiépítése érdekében.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi kérdésekért felelős tagja kedden este közölte az Európai Parlamentben, hogy folyamatosan kapcsolatban áll Finnországgal, és kész segíteni. Elmondása szerint Helsinki 60 Frontex-határőrt kért.

A finn kormány azzal vádolja Oroszországot, hogy főként a Közel-Keletről származó migránsokat enged a finn határra érvényes papírok nélkül, hogy átjutva ott nyújtsák be menedékkérelmüket. Moszkva tagadja ezt.

Csak novemberben több mint 600 határsértőt tartóztatott fel a finn határőrség.

Finnország szombatra virradó éjjel a közös határon lévő nyolc átkelőpont közül a négy délit lezárta, „harmadik országok állampolgárai” érkezése miatt. Ezt követően az északabbra található Vartius és Salla határátkelőknél is megnőtt a menedékkérők száma.

Lauri Laanemets észt belügyminiszter szerdán a balti ország biztonságát és köznyugalmát felbolygató „hibrid támadó művelet” végrehajtásával vádolta meg Oroszországot. Az ERR közszolgálati televízió szerint csütörtök óta 75 – többnyire szíriai és szomáliai – migráns próbált bejutni Észtország területére Oroszország felől a narvai határátkelőn keresztül.

Az észt tárcavezető hangsúlyozta, hogy előkészületeket tettek a határátkelők lezárására, amennyiben „az Oroszország felől jelentkező migrációs nyomás növekedne”, illetve ha a migránsok a hivatalos határátkelőkön kívül próbálnának bejutni az országba. „Sajnos számos arra utaló jel van, hogy orosz határőröknek és feltehetően más ügynökségeknek is közük van ehhez” – mondta. „Az Európa keleti határain jelentkező migrációs nyomás esetében egy hibrid támadóműveletről van szó” – tette hozzá Laanemets.

Elolvasom a cikket