Vajon kié lesz végül a húszmilliárd dolláros hajóroncs?

A hajó 1708-ban, a spanyol örökösödési háború során került hullámsírba. A feljegyzések szerint a 600 fős legénységből mindössze 11-en maradtak életben. Ennek ellenére évszázadokig senki sem tudta, pontosan hol találhatóak a roncsai.

A San Josét végül haditengerészeti búvárok találták meg Kolumbia partjainál, ezért a szenzációs hírt először a kolumbiai kormány jelentette be, és Gustavo Petro elnök megígérte, hogy még a 2026-ban lejáró hivatali ideje előtt kiemelik a roncsot és a kincseket is.

Az Origó azonban azt írja, hogy a történetnek ezzel nincs vége, mivel Spanyolország, Bolívia és egy amerikai vállalat is azt állítja, hogy elsőként talált rá a San José-ra.

A Glocca Morra nevű amerikai kutatócég szerint ők már 1981-ben felfedezték a kincseshajót, és azzal a feltétellel adták át a koordinátákat a kolumbiaiaknak, ha a vagyon fele az övék lehet.

A cég még pert is indított a mesés összegért az USA és Kolumbia közötti kereskedelemösztönzési megállapodás alapján, de 2015-ben Juan Manuel Santos akkori kolumbiai elnök azt mondta, hogy a hajó valójában máshol pihent a tenger fenekén.

A spanyolok azért tarthatnak igényt a hajóra, mert a San José az ő tulajdonukban volt, a bolíviai őslakos Qhara Qhara népcsoport pedig azért, mert elődeik bányászták ki rabszolgaként a hajóra került aranyat.

Elolvasom a cikket