Lavrov: az uniós vállalkozások 250 milliárd eurót vesztettek a szankciók miatt

A vezető diplomata szerint ezek “nagyon óvatos becslések” arról a kárról, amelyet a Nyugat az elmúlt másfél évben az egyoldalú szankciók bevezetésével okozott saját vállalkozásainak.

Az Oroszország-EU kereskedelmi forgalom 2022-ben 200 milliárd dollárt tett ki, és a külügyminisztérium szerint 2023 végére várhatóan 100 milliárd dollár alá csökken.

A minisztérium legfrissebb becslései szerint az Oroszország és az EU-tagállamok közötti kölcsönös kereskedelem, amely 2013-ban 417 milliárd dollárt tett ki, idén elérhette volna a 700 milliárd dollárt, ha nincsenek a szankciók.

Lavrov egy Ukrajnával kapcsolatos, a moszkvai diplomáciai képviseletek vezetőivel tartott találkozón elmondta, hogy miközben az EU nem mutatja jelét annak, hogy megfordítaná politikáját, Oroszország önálló kereskedelmi mechanizmusokat hoz létre.

“Tökéletesen megértjük, hogy az ellenünk bevezetett szankciók nem fognak megszűnni a belátható jövőben, sőt hosszabb távon sem. Erre nincs szükségünk, nem azért, mert az elszigetelődést vagy az önellátást választjuk. A Nyugat azért döntött úgy, hogy tönkreteszi a világgazdaságot, hogy megleckéztesse Oroszországot” – mondta.

Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország a stratégiai területeken “kizárólag” magára támaszkodik. Lavrov szerint az ország most új közlekedési folyosókat és ellátási láncokat épít ki, amelyek “a Nyugat rosszindulatú befolyásának ellenőrzésén kívül lesznek”.

Világszerte számos közgazdász többször hangsúlyozta, hogy a nyugati szankciók nem érték el a deklarált célt, Oroszország és gazdaságának destabilizálását. Bár az orosz gazdaság kezdetben visszaesést szenvedett a tavalyi korlátozások következtében, a pénzügyminisztérium szerint a kereskedelem keletre való átirányítása után mára nagyrészt helyreállt.

Az EU eddig 11 szankciócsomagot vezetett be Oroszország ellen az ukrajnai hadművelet miatt. A korlátozások száma elérte a több tízezret, bár az EU és az Egyesült Államok tisztviselői többször elismerték, hogy a szankciók Oroszországra gyakorolt negatív hatása nem volt olyan jelentős, mint várták.

Elolvasom a cikket