Tóth Edina: Az európai jobboldal összefogásával elérhető, hogy ne menjen tönkre az autóipar

MH/MTI
2023. november 8. szerda. 15:27

A képviselő az úgynevezett Euro 7 rendelettervezettel kapcsolatban nyilatkozott, amelynek célja, hogy új szabályokat és normákat határozzon meg a gépjárművek károsanyag-kibocsátására vonatkozóan.

Mint mondta, a bizottság és az EP baloldalának javaslata ahhoz vezetne, hogy tönkremegy az európai autóipar, gyárakat kellene bezárni, a gépjárművek ára megemelkedne, pluszköltségeket hárítva az állampolgárokra.

Tóth Edina hangsúlyozta: sikerült elérni, hogy az Euro 7 rendeletet 2030-tól alkalmazzák, addig pedig Euro 6-os normák maradnak hatályban. A tagállami kormányokat tömörítő tanácsban, nyolc tagállam – köztük Magyarország – aggályait követően már megállapodtak, hogy a személygépkocsik és könnyű haszongépjárművek esetében visszatérnek az Euro 6-os normákhoz.

„Úgy gondolom, hogy az európai autóipar aggodalmai nagyon-nagyon jogosak voltak, mert ilyen határértékekkel és határidőkkel nem tudtak volna költséghatékonyan fejleszteni, ehelyett azonban autógyárakat kellett volna bezárni, valamint a polgárok számára megemelkedtek volna az autóvásárlás költségei” – mutatott rá.

A politikus szerint igen fontos, hogy ebben a kérdésben az európai jobboldal összefogott, és a bizottsági és a baloldali javaslat ellen egységesen lépett fel, így sikerült megvédeni az autógyártást, ami egy nagyon fontos ágazat Kelet és Közép Európában.

Tóth Edina elmondta, hogy az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatják a rendeletet, majd csütörtökön szavaznak róla.

„Nagyon optimista vagyok, bízom benne, hogy a jobboldal holnap is egységesen fog szavazni a szakbizottságban elért kiegyensúlyozott szövegről. A tanácsban is hasonló, kiegyensúlyozott szöveg van, így nagy az esély arra, hogy a véglegesített dokumentum az Euro 6-os normák meghosszabbítását fogja lehetővé tenni, a baloldal által erőltetett Euro 7-es normák mihamarabbi bevezetése helyett” – jelentette ki.

A képviselő úgy véli: „Az európai baloldal nem adja fel azt a valóságtól elrugaszkodott zöldideológiát, amelyet a gyakorlatban lehetetlen kivitelezni. Olyan célértékeket és céldátumokat javasolnak, amelyeket nem lehet megvalósítani, illetve ha megvalósítanák, jelentős iparágak mennének tönkre, ez munkanélküliséget okozna, és nagyon sok ember megélhetése kerülne veszélybe.”

„Mi, az európai jobboldal ez ellen lépünk fel, és az emberek érdekeiért dolgozunk továbbra is” – húzta alá a fideszes képviselő.

Elolvasom a cikket