Szlovákia segítené a határon túli magyarság kapcsolattartását

MH/ MTI
2024. március 27. szerda. 23:23

A közlemény szerint elsőként a Losonc–Hatvan közötti, illetve a Kassát Hidasnémetivel összekötő vasúti kapcsolatokat indíthatják újra. A második fázisban további négy államközi regionális vasúti kapcsolat is újraéledhet, ezek még a MÁV-Starttal folytatandó tárgyalásoktól függenek – írták.

A szlovák közlekedési minisztérium szerint a Losonc–Fülek–Salgótarján–Hatvan vonal szlovákiai részen a Zólyom, Rimaszombat és Rozsnyó irányába haladó vonalakra, illetve Magyarországon, Hatvanban a Kassa–Budapest-EC-re köthetne rá. A tervek szerint a vonatok csúcsidőben óránként, azon kívül kétórás időközökben közlekedhetnének. A Kassa–Cana–Hidasnémeti-vonalon csúcsidőben ugyancsak egyórás időközönként induló vonatokkal számolnak.

„Szeretnénk javítani a határon átnyúló kapcsolatokat és így megerősíteni a határ menti régiókban élő emberek kötődéseit” – mondta Jozef Ráz, szlovák közlekedésügyi miniszter, rámutatva: a korábban működő vasúti összeköttetéseket 2003-ban megszüntették, azokra azonban meglehetősen nagy igény lenne. A szlovák szaktárca szerint témában már csütörtökön egyeztetnek a szlovák állami vasúttársaság (ZSR) és a MÁV képviselői.

A szlovák közlekedési tárca azt írta: további vasúti kapcsolatok újraindítására is lehetőség mutatkozik a két Komáromot összekötő vonalon, a Losonc–Ipolytarnóc–Szécsény–Balassagyarmat vonalon, a Szlovákújhely–Sátoraljaújhely-vonalon, illetve az Ipolyság–Drégelypalánk–Balassagyarmat vonalon is.

Elolvasom a cikket