Bocskor Andrea: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel politikai csatározás áldozatává tette a magyar fiatalokat

MH/MTI
2023. november 7. kedd. 22:59

„A megosztottságtól és konfliktusoktól hemzsegő világban az Erasmus+ programnak az egység és az együttműködés példájának kell lennie. Ezért is elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság a magyar fiatalokat a Brüsszel által kezdeményezett politikai csatározás áldozatává tette. A magyar diákokat, oktatókat és kutatókat érintő brüsszeli döntés igazságtalan és jogtalan” – fogalmazott.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar diákok szabadon választhatják meg felsőoktatási intézményeiket. Brüsszel azonban ezen választásuk miatt különbséget tesz közöttük. Senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés a választott intézménye miatt – jelentette ki.

A politikus hangsúlyozta: minden diáknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy részt vegyen nemzetközi csereprogramokban, mobilitási programokban, tekintet nélkül arra, hogy modellváltó vagy más egyetem képzésén vesz-e részt. „A magyar hallgatók egyetemválasztás szerinti megkülönböztetése komoly diszkrimináció” – emelte ki.

Bocskor Andrea arra figyelmeztetett, hogy a bemutatott Európai Ifjúsági Jelentés néhány pontját illetően félrevezető információkra is fel kell hívni a figyelmet. Az Erasmus-források magyarországi felhasználása korábban soha egyetlen uniós intézmény számára sem volt aggályos. A magas rangú kormánytisztviselők pedig – figyelembe véve az Európai Bizottság aggályait – lemondtak kuratóriumi tagságukról. Az uniós bizottság azonban később új követeléseket terjesztett elő, amelyeket utólagosan kellett végrehajtani. Ez a jelentés szövegéből nem derül ki egyértelműen – hívta fel a figyelmet.

Bármely ország jogtalan kizárása az Erasmus+ és más EU-s programokból káros a programok alapvető értékeire nézve, így az inkluzivitásra, a sokszínűségre, az együttműködésre és az esélyegyenlőségre – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Elolvasom a cikket