Spanyol hétvégét rendeznek a Határtalan Design kiállításon

2023. november 7. kedd. 22:51

Minden évben más ország alkotói kerülnek a középpontban a Határtalan Design kiállításon, idén a Cervantes Intézet támogatásának köszönhetően a spanyol alkotások kapnak kiemelt szerepet – olvasható a szervezők MTI-hez elküldött közleményében.

Mint írják, a november 18-án bemutatkozó Enrique del Castillo régi vetítőgépek újrahasznosított alkatrészeinek felhasználásával olyan optikai olvasókat hoz létre, amelyek a celluloidon megjelenő mintákat hanggá alakítják. A különleges hangperformansz a tudományos és művészeti kutatást kapcsolja össze kísérleti módon, kapcsolatot teremtve a fény és a hang között.

Sofia Montenegro Barcelonában alkotó művész munkáiba olyan módszereket épít be, amelyek a hangot vizuális és performatív elemekkel kapcsolja össze, ezáltal képzeletbeli képek létrehozásának módjaival kísérletezik. A Venir y Ver című installációjának kiindulópontja a Manzanares folyó megfigyelése volt.

Két, eltérő alkotói attitűddel dolgozó spanyol ékszerművész munkái is megtekinthetők lesznek a Határtalan Design kiállításon. A Barcelonában élő, világhírű Trinidad Conteras egyedi kerámiaékszereit mutatja be, a kiállított darabok a Zero Space című, Daniel Santolo Franco venezuelai származású vizuális művésszel, fotográfussal közösen létrehozott sorozat részei.

Juan José Ibánez ipari formatervező ékszerekre fókuszáló projektjében hétköznapi tárgyakat hasznosít újra, értelmez át és keres nekik új kontextust. Az átalakított, régi elektromos borotvákból készített ShAVE THE BROOCHES sorozatban brossokat mutat majd be.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a Határtalan Design kiállítás és összművészeti rendezvénysorozat 20 éves története során első ízben valósul meg tematikus tárlatként 14 ország 76 művészének részvételével a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

A nemzetközi válogatás Ligeti György zeneszerző születésének 100. évfordulójához kapcsolódva, Ligeti sokrétű alkotói tevékenységének inspirációjára született. A november 26-ig nyitva tartó tárlaton hangszereket, hangzó bútorokat, a design és a képzőművészet határán létrejött hangzó tárgyakat, installációkat és az azokat bemutató filmeket, valamint hangzó vagy zenei asszociációkkal bíró ékszereket is láthat a közönség – áll a közleményben.

Elolvasom a cikket