265 éve elkobzott, tengerészeknek írt szerelmes leveleket bontottak fel

A brit királyi haditengerészet által 265 évvel ezelőtt elkobzott személyes leveleket, amelyek a hétéves háború idején a francia tengerészekhez nem jutottak el, most először olvasták el.

Az 1757 és 1758 között írt szerelmes leveleket a britek által elfoglalt francia hadihajó, a Galatee fedélzetén tartózkodó legénységnek szánták.

A leveleket író feleségek, jegyesek, testvérek és szülők nem tudták, hogy a hajót elvitték. Amikor a postások megtudták, hogy a hajót elfoglalták, továbbították a leveleket Angliába, ahol átadták őket a londoni admiralitásnak, és egy raktárban hagyták őket.

Objektum doboz

Egy akadémikus felfedezte a 104 levelet a KEW-i nemzeti levéltárban.

Renaud Morieux professzor, a Cambridge-i Egyetem munkatársa úgy véli, hogy a britek azért nyitottak fel két levelet, hogy lássák, nem árulnak-e el katonai terveket. Mivel látták, hogy csak személyes témákat érintenek, elraktározták őket, így több mint két évszázadon át olvasatlanul maradtak.

Rájöttem, hogy én vagyok az első, aki elolvasta ezeket a nagyon személyes üzeneteket, amióta megírták őket – mondta Renaud Morieux.

Az egyik levelet a hajó főhadnagyának, Louis Chambrelannak címezték, és a felesége, Marie Dubosc írta. A pár soha többé nem látta egymást, miután Dubosc a következő évben Le Havre-ban meghalt.

Egész éjjel tudnék írni neked… Örökké hűséges feleséged vagyok…

Morieux professzor a Galatee 181 fős legénységének minden tagját azonosította, miután hónapokig dekódolta a vad helyesírással és írásjelek nélkül írt leveleket.

A leveleket a legénység egynegyedének címezték, és a férfiakat és levelezőtársaikat illetően genealógiai kutatásokat végzett, hogy többet tudjon meg az életükről.

Kutatásait az Annales című folyóiratban tette közzé – írta a Sky News.

Elolvasom a cikket