Megfékezték a székesegyházban kitört tüzet

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 17:07
Frissítve: 2024. július 11. 17:08

A városvezető egy fotót is posztolt, amelyen jól látható a tornyot körülvevő állványzatról felszálló füstfelhő. „A tűz, amely elsősorban a huszártornyon végzett munkálatokhoz használt műanyagokat érintette, ellenőrzés alatt van, de még nem jelenthető ki biztosan, hogy eloltásra került” – mondta Stéphane Gouez helyi katasztrófavédelmi vezető az AFP hírügynökségnek. A közösségi oldalakra feltöltött képeken kivehető, hogy a tűz kiégette a huszártorony állványzata körüli műanyagponyvát.

A BFM hírtévé értesülése szerint a székesegyházat nem érte károsodás a tűzben.

A tűzoltóság és a mentőszolgálat arról számolt be, hogy délben kaptak riasztást, és „33 tűzoltóautó és 63 tűzoltó” érkezett a helyszínre. Az AFP hírügynökség úgy értesült Seine-Maritime megye prefektúrájától, hogy „a tűz az épület tetején tört ki, a huszártoronyban, amely nem fából, hanem fémből készült, és amely jelenleg helyreállítás alatt áll”. A hatóság egyelőre nem tudja, hogy a fából készült vázszerkezet is érintett-e.

A France Info hírrádióban elhangzott tudósítás szerint feltételezhetően a tatarozáshoz használt eszközök gyulladtak ki a toronyban.

A székesegyházat kiürítették, a környéket lezárták, s a hatóságok arra kérnek mindenkit, hogy ne közelítsék meg a helyszínt, annak érdekében, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatok nyugodtan végezhessék munkájukat. A XII. században épült gótikus katedrális, amelyet Claude Monet (1840-1926), az impresszionizmus egyik megalapítója több alkalommal is megfestett, Rouen egyik legismertebb műemléke. A XVI. század elején a építményt megemelték, 1544-ben egy fából és ólomból készült huszártornyot építettek rá, de azt 1822-ben villámcsapás érte, ezért egy 151 méter magas öntöttvasból készült új huszártoronnyal helyettesítették, amelynek munkálatai hatvan évig tartottak.

A párizsi Notre-Dame székesegyházat 2019 áprilisában sújtotta tűzvész, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. Az öt évig tartó helyreállítási munkálatok után – amelynek során a huszártornyot a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel azonos módon építették újjá – december 8-án nyílik meg, s elvileg évi 14 millió látogató fogadására lesz képes, kétmillióval többre, mint a tűzvész előtt.

Elolvasom a cikket