Hogyan locsoljuk a növényeinket?

Igaz, hogy a hőség idején csak este szabad locsolni a kerti növényeket? – ezzel a kérdéssel fordultak a napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih). A szakértők válaszát röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy a nyári melegben történő öntözés alapvetően nem okoz gondot, amennyiben megfelelő technológiával történik.

Hibák, amelyeket öntözés közben elkövethetünk

A leggyakoribb hiba, amelyet elkövethetünk a kerti öntözéssel kapcsolatban, ha túl alacsony hőmérsékletű vízzel, illetve nagyon gyorsan, rövid idő alatt locsoljuk meg a növényeinket. A nagy hőmérséklet-különbség ugyanis egy rövid ideig tartó „sokkhatást” idézhet elő, ez azonban általában nem jelentős mértékű.

A klasszikus „megégést” az okozza, ha a növények felületén maradó vízcsepp nagyítóként összegyűjti a napsugarakat, amely apró pöttyökben égési foltként jelenhet meg. Ha az öntözés adagja nagyobb, és már az egész levélfelület nedves, akkor ez a hatás nem észlelhető – írták a bejegyzésben.

Az esőszerű öntözés a legjobb

A nagyobb területek öntözését felszíni vizekből, illetve víztározókból érdemes megoldani. Ezeknek a vizeknek a hőmérséklete ugyanis a nyári időszakban nagyjából 22-28 Celsius-fokos lehet, és ez biztosan nem okoz negatív hatásokat az öntözés során. A korszerű öntözőrendszerek – mint például a csepegtető öntözés – pedig egyáltalán nem ártanak a növényeknek.

Elolvasom a cikket