A hőségriadó alatt a cukorbetegek még óvatosabbak legyenek

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos az ország egész területére. Ez azt jelenti, hogy a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot.

„A nyári meleghez való alkalmazkodás még az egészséges szervezetet is megviseli. A hőség okozta fokozott verejtékezés miatt könnyen kiszáradhatunk, csökken a vérnyomásunk és a vércukorszintünk, miközben gondoskodnunk kell bőrünk fényvédelméről is. A cukorbetegek esetében azonban még nagyobb odafigyelést igényel ez az időszak” – hívta fel az érintettek figyelmét dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Támad a hipoglikémia!

A hőség megváltoztathatja a szervezet inzulinfelhasználását. A szervezet anyagcseréje kánikulában (és párás időben) magasabb, a megnövekedett inzulinfelhasználás miatt pedig a cukorbetegeknél gyakrabban alakulhat ki veszélyes hipoglikémiás állapot. Alacsony vércukorszintet jelez a szédülés, az izzadás és a remegés, de súlyosabb esetben akár beszédzavar és eszméletvesztés is kialakulhat. Különösen fontos tehát a megszokottnál gyakoribb vércukormérés, és sok esetben az inzulinadag módosítására is szükség lehet.

„A betegeknek azt tanácsolom, hogy kánikula idején lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban, és mindig ellenőrizzék vércukorszintjüket étkezés, valamint testmozgás (megerőltető fizikai tevékenység) előtt és után. Mindig legyen kéznél náluk pár szem szőlőcukor és keksz is, amelyet vészhelyzetben gyorsan elfogyaszthatnak” – fogalmazott a szakértő.

Hipoglikémia esetén érdemes az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) által javasolt 15-15-ös szabályt alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy először az érintettek fogyasszanak el 15 gramm gyorsan felszívódó szénhidrátot – például 1,5 deciliter almalevet, egy evőkanál mézet vagy három-négy darab gyógyszertári glükóztablettát –, majd 15 perc múlva mérjék meg a vércukorszintjüket. A 15-15-ös szabályt addig kell ismételni, amíg a vércukorszint az egészséges tartományba nem kerül. Ha a vércukorszint normalizálódott, akkor ajánlott lassan felszívódó szénhidrátot is fogyasztani, például egy szendvicset.

A kiszáradás veszélye is igen nagy

A nyári kánikulában a kiszáradás elkerülése jelentheti a legnagyobb kihívást. A cukorbetegeknél ennek különösen nagy jelentősége van, hiszen a dehidratáció a vércukorszintet is negatívan befolyásolhatja.

„A diabétesz szövődménye, az erek és az idegek károsodása miatt csökken a verejtékezés képessége. Ez a magyarázata annak, hogy a cukorbetegeket jobban veszélyezteti a hőkimerültség és hőguta. Ha a cukorbeteg nem iszik elegendő folyadékot, az a vércukorszint emelkedését okozza, a magas vércukorszint pedig fokozott vizeletürítéshez és kiszáradáshoz vezethet. Amennyiben a diabéteszes beteg vízhajtó készítményt is szed, az szintén növeli a kiválasztott vizelet mennyiségét, amely fokozza a dehidratáció kockázatát. Ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a diabéteszesek fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot (elsősorban vizet, ásványvizet), és a nagy nyári melegben kerüljék az alkoholfogyasztást is, amely köztudottan alacsony vércukorszintet okozhat” – figyelmeztetett a diabetológus.

Dr. Porochnavecz Marietta kiemelte azt is, hogy a megfelelő gyógyszeres terápia mellett, rendszeres vércukorszint önellenőrzéssel és gondos hidratációval, valamint a megfelelő életmódbeli szokások kialakításával jelentősen csökkenthető a kánikula okozta egészségügyi szövődmények kockázata.

Elolvasom a cikket