Új szupersztár született az Európa-bajnokságon

2024. július 10. szerda. 12:36
Frissítve: 2024. július 10. 12:40

Lamine Yamal 16 évesen és 362 naposan elért találatával a legfiatalabb gólszerző lett az Európa-bajnokságok történetében. „Szupersztár született! A spanyol tinédzser gólja volt a mérkőzés, de lehet, hogy az egész Eb legszebb pillanata” – nyilatkozta a legendás angol csatár, Gary Lineker a BBC-nek.

„Egyszerűen hihetetlen – tette hozzá Alan Shearer, a volt angol válogatott. – Eddig is a teljesítménye miatt beszéltünk róla, és azt mondtuk, milyen nevetségesen fiatal. Ez a gólja viszont egyszerűen elképesztő.”

Luis de la Fuente spanyol szövetségi kapitány „zseniális villanásnak” nevezte Yamal 25 méterről szerzett gólját: „Azt akarom, hogy ugyanezzel az alázattal dolgozzon, maradjon két lábbal a földön, mert ez kell a fejlődéséhez. Tanulnia kell még, de ehhez szüksége van az eddig látott hozzáállásra és profizmusra, valamint érettségre, amelyet a pályán is látunk tőle” – nyilatkozta a szuper tehetségről a kapitány.

Yamal egy nappal a döntő előtt, július 13-án ünnepli tizenhetedik születésnapját. „Jó lenne győzelemmel ünnepelni a születésnapomat. Valóra vált álom a döntőbe jutni a válogatottal. Hogy kivel játszanék szívesebben? Nekem mindegy, mert mindkét csapat erős. Csak azzal foglalkozom, hogy a legjobban játsszam a döntőben is.”

A marokkói apa és egyenlítői-guineai anya gyermekeként Spanyolországban született Yamal kiváló Eb-szereplése nem meglepetés, hiszen 15 évesen már játszott a Barcelona felnőtt csapatában, sőt tavaly szeptemberben már a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott, októberben pedig minden idők legfiatalabb gólszerzője lett a La Liga-történelmében.

A fiatal csatár tavaly Grúzia elleni Eb-selejtezőn debütált a felnőtt válogatottban, a 74. percben történelmi gólt szerzett; 16 évesen és 57 naposan a válogatott legfiatalabb gólszerzője lett.

Tavaly a Barcelona 2026 nyaráig hosszabbította meg Yamal a szerződését, a kivásárlási díja egymilliárd euró.

A gólról készült videó ide kattintva tekinthető meg.

Elolvasom a cikket