Paramnézia

Mintha ugyanez egyszer már megtörtént volna: J. Károly ott ül a terrárium mellett a fotelben, és hangosan olvassa a teknősnek a csontszínű, vékony kartonból egyformára vágott cetlikre írott följegyzéseket, amelyek közepesen vaskos borítékban, a feladó megjelölése nélkül érkeztek.

Legutóbb is eredménytelenül próbálta kideríteni, hogy miért ő a címzett, viszont szó sem lehet semmilyen paramnéziáról. A kifejezést Eszter említette, mikor beszámolt neki egy déjà vu élményéről. Csak egyszerű emlékezetzavar, amelyet nevezhetnénk illúziónak is, mondta. Eszternek ugyan a reinkarnációs magyarázat jobban tetszett, nem zárva ki a párhuzamos dimenziók vagy az időhurkok szerepét sem, bár az is lehet, hogy az agyunk csupán ellenőrzi, vannak-e hibás emlékeink. Emlékezetzavar politikusoknál is elő szokott fordulni, de letagadják, és még mások emlékeiből sem tanulnak, például a teherautó platójáról mondott beszéd is ilyen. A plató kedvenc közlekedési eszköze volt a kubai diktátornak.

Mindenesetre ezek nem ugyanazok a cetlik voltak, és nem is eurók lapultak a borítékban, mert azt utazóbőröndbe szokták pakolni, feltéve, ha az illető, aki a bőröndöt húzza, nagyon uniós képviselő. J. Károly nem volt olyan döntéshelyzetben, hogy a fővárosi vagy a strasbourgi székbe üljön-e, még a fotelje és a hivatali széke közt sem válogathatott kedvére, mert az ülőhelyét a munkaideje határozta meg.

Most azonban kedvenc foteljében ült, amelyben bárki más kényelmetlenül érezné magát, mert fölvette J. Károly ülepének formáját. Kicserélni csak akkor volna hajlandó, ha Eszter szeretne nála üldögélni. Olvasni kezdte a lapokat, s meglepődve látta, hogy a legelsőre az a szó volt írva, hogy emlékezetzavar.

(Emlékezetzavar) – Vannak, akiknek zavar keletkezik az emlékezetükben, másokat éppen az emlékezet zavar.

+

(Bermuda-háromszög) – A politikatudósok kiderítették, hogy az öreg kontinensen is kialakult egy Bermuda-háromszög, amelyet a Washington, Brüsszel és Tisza pontoknál lehet összekötni. Ez egy igen különös háromszög, mert csak kétszög: Brüsszelben is Washington szelleme testesül meg; és igazából csak egyszög, mert a Tisza nem folyó, hanem párt, amelyről még mindig nem derült ki, hogy kinek a koporsójába veri az utolsó szöget.

+

(Júdáspénz) – Másik neve a kerti holdviola, és olyan varázsereje van, hogy állítólag a ló patájáról le tudja húzni a patkót, ezért az ördög is óvatos vele. Ismert továbbá az áruló jutalmaként, és a hagyomány szerint általában kötelet is ajánlanak hozzá.

+

(Lomtalanítás) – Az alternatív etimológia képviselői szerint ez a kifejezés az „erőszakos ősz” (értsd alatta: lombtalanítás) költői képéből betűkihagyás útján keletkezett. A szövegszerkesztő lektor nem kedveli az „iroda-lom” elválasztást, mert az a fölöslegesség érzetét kelti fel az emberekben az irodalommal kapcsolatban. Az eufemisták a hivatali leépítéseket irodalomtalanításnak nevezik, ám a politikailag inkorrekt eu-feministák esete meg olyan, mint a fából vaskarika.

+

(Mesterséges Intelligencia) – Lásd: fából vaskarika.

+

(Bányarém) – A törpék családjába tartozik, bányapásztornak is nevezik. Derékszíjcsörgető, narcisztikus, kérdéses erkölcsű férfiak a bányarigó vagy sújtólég mellett a nekik valamilyen, előre nem meghatározható okból nem tetsző hölgyeket bélyegzik meg a névvel. Egy kevésbé ismert közmondás szerint: a bányarém megszépül, ha gyémántot visz haza.

+

(Válóok) – Csak figyelmes akart lenni, s mivel a felesége folyton a súlyára panaszkodott, előjegyezte egy fogyókúratáborba.

A szerző irodalomtörténész

Elolvasom a cikket