Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés

MH/ MTI
2024. július 10. szerda. 11:09

Kiemelték, a legnépszerűbb pálinkagyümölcs, a kajszi az előző évekhez képest sokkal nagyobb mennyiségben termett az országban, a többi gyümölcsnél is kedvezőek a terméskilátások.

A népegészségügyi termékadó 2019-es bevezetése óta gyakorlatilag megfeleződött a pálinka kereskedelmi forgalma, szemben a 2019 előtti, rendre 1 millió hektoliterfokot meghaladó mértékkel tavaly 581 ezer hektoliterfok volt a mennyiség.

Mihályi László, Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a közleményben hangsúlyozta, a kereskedelmi pálinkafőzdéknek komoly kihívást okoz, hogy a kedvező terméskilátások ellenére a gyümölcsárak a tavalyi magas értékek közelében rekedtek.

A közleményben kitértek arra is, hogy az elmúlt tíz évben nőtt a magánfőzés népszerűsége, a bejelentett főzőberendezések száma, illetve a magánfőzés keretében előállított párlat mennyisége. A bejelentett magánfőző berendezések száma Magyarországon ma több mint harmincezer.

Az Agroinform.hu felhívja a figyelmet arra, a július 1-jétől bevezetett kötelező visszaváltási rendszerre (DRS). Főszabályként ettől az időponttól csak olyan terméket lehet forgalomba hozni, amelynek palackját a Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél (MOHU) regisztrálták. Annak a főzdének, amely 5000 darabnál kevesebb palackot ad el évente, továbbra sem kell belépnie a DRS rendszerébe. Két azonos palack közül tehát az egyik ötven forintért visszaváltható lesz, a másik pedig nem. A különbséget a fogyasztó csak egyféle módon észlelheti, rajta van-e az ötvenforintos logó – írják a közleményben.

Elolvasom a cikket