Ezeket az ételeket kell kerülni nyáron

A szakértő azt tanácsolta, hogy minimalizáljuk a hús és a tenger gyümölcseinek jelenlétét a menüben. Elmagyarázta, hogy ezek a termékek nem megfelelő tárolás és elkészítés esetén Escherichia colival és szalmonellával fertőződhetnek. A konzervek, szárított halak, kolbásztermékek, füstölt húsok különösen veszélyesek, ha az elkészítés technológiája sérül. Ezekben ugyanis kialakulhat a botulizmust okozó baktérium – olvasható a Sports.kz oldalán.

Továbbá nyáron fertőzött lehet a tojás, a tejtermékek és a sajt. Így a nyers vagy nem kellően főtt tojások szalmonellát tartalmazhatnak, a héjon pedig elszaporodhat a campylobacter. A tejtermékekben többféle veszélyes, mérgezést okozó baktérium szaporodik el.

„A saláták, szendvicsek és más kész ételek, különösen a majonézzel vagy egyéb szószokkal készültek, a melegben gyorsan megromlanak, ezért vagy azonnal meg kell őket enni, vagy ki kell dobni” – mondta az orvos.

Az orvos azt tanácsolta, hogy nyáron az élelmiszereket (még a konzerveket is) a hűtőszekrényben tároljuk. A zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni – tette hozzá. „A főtt ételt ne hagyjuk két óránál tovább a hűtőszekrényen kívül. És ami a legfontosabb, ha az ételmérgezés legcsekélyebb tünetei jelentkeznek, azonnal forduljunk orvoshoz” – zárta a gasztroenterológus.

Elolvasom a cikket