Eltűnt a kőbe szúrt kard

A dél-franciaországi Rocamadour-ban található Durandal kardot feltehetően ellopták, annak ellenére, hogy a földtől közel 10 méter magasan lévő kőhöz volt láncolva – írja az ng.24.hu.

A Durandal a francia epikus irodalomban Roland, a Nagy Károly idején élt legendás lovag kardja, amely a hagyomány szerint elpusztíthatatlan. Dominique Lenfant helyi polgármester szerint a tárgy eltűnése komoly veszteség a közösségnek, a kard évszázadok óta Rocamadour része volt, az idegenvezetők rendszeresen megmutatták a turistáknak.

A Roland-ének a 11. századra datálható, a költemény szerint a kard mágikus erővel bírt, és Szent Péter egyik fogát, Szent Vazul vérét és Szent Dénes haját tartalmazta. Roland állítólag a Roncevaux-hágónál vívott csatában bekövetkezett halála előtt megpróbálta a kardot egy sziklán összetörni, hogy az ne kerüljön a szaracén sereg kezébe.

Roland Durandalt Nagy Károlytól kapta, az pedig előtte egy angyalé volt. A néphagyomány úgy tartja, hogy a lovag nem tudta elpusztítani a kardot, ezért a levegőbe dobta, az pedig egy csoda következtében több száz kilométert utazott, majd belefúródott Rocamadour sziklafalába.

A fegyver rendkívül fontos a település folklórjában, a közösség régóta nagy becsben tartotta. Rocamadour másik nevezetessége a kard mellett a kecskesajt, a települést 2016-ban Franciaország kedvenc falujává választották.

Elolvasom a cikket