Zelenszkij inkább az Egyesült Államokat, az EU-t vagy Kínát látná szívesebben a közvetítő szerepben

„Ami azt illeti, hogy közvetítő lehet-e, Oroszország és Ukrajna között nincs közvetítés” – mondta Zelenszkij hétfőn Varsóban, Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatón.

„Csak komoly, erős szövetségesek tudnak közvetítőként fellépni” – tette hozzá Zelenszkij. Szerinte a konfliktus nem közvetítéssel fog véget érni, hanem akkor, ha egy erős gazdasággal és erős hadsereggel rendelkező hatalom nyomást tud gyakorolni Oroszországra, hogy engedjen.

„Sok ilyen ország van a világon? Néhány. Szerintem az USA az egyik. Szerintem Kína és az EU – mondta Zelenszkij. – Nem csak egy ország, hanem az egész Európai Unió.”

Magyarország júliusban vette át az EU soros elnökségét. Az unió vezető tisztségviselői elítélték Orbán békemisszióját és ragaszkodtak ahhoz, hogy az EU „Ukrajna mellett áll”, és nem szándékozik tárgyalni Oroszországgal. Kijev hasonlóképpen tiltakozott az ellen, hogy Orbán moszkvai útja „Ukrajna jóváhagyása nélkül” történt.

Tusk, aki hétfőn fogadta Zelenszkijt egy biztonsági paktum aláírása céljából, csatlakozott az Orbán diplomáciáját ért bírálatokhoz.

„Senkinek sincs joga ahhoz, hogy Ukrajna nevében, Ukrajna nélkül döntsön a jövőbeli béke alakjáról – mondta Tusk újságíróknak. – Senkinek sincs joga Lengyelország vagy az egész EU nevében cselekedni Ukrajnával és mindannyiunkkal való teljes egyetértés nélkül, amikor a Moszkvával való esetleges tárgyalásokról van szó.”

A magyar miniszterelnök azzal hárította el a kritikákat, hogy rámutatott: nincs szüksége senki felhatalmazására ahhoz, hogy közvetlenül beszéljen a konfliktusban érintett felekkel.

Hétfőn a magyar kormányfő Hszi Csin-ping kínai elnökkel tárgyalt, aki méltatta az orosz–ukrán konfliktus megoldására tett erőfeszítéseit. Peking és Budapest álláspontja nagymértékben átfedésben van Ukrajna kérdésében – közölte a kínai külügyminisztérium a találkozó után.

Elolvasom a cikket