Vizsgálatot indítottak Marine Le Pen kampányának finanszírozása miatt

MH/ MTI
2024. július 9. kedd. 18:59

Az előzetes eljárás július 2-án indult egy jogi személytől érkezett hitel ügyében – közölte a vádhatóság. A gyanú természetéről és részleteiről azonban nem közöltek részleteket.

Franciaországban a választási kampányok finanszírozását 1990 óta egy független szervezet, a Kampányszámlák Nemzeti Bizottsága (CNCCFP) intézi és ellenőrzi, s a hatóság jóváhagyása nyomán kapják meg a jelöltek a kampányköltségek egy részének visszatérítését az államtól.

Ez a hatóság jelezte a Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje kampánya finanszírozásának szabálytalansága miatti gyanút 2023-ban a párizsi ügyészségnek.

A nyomozást a párizsi bűnügyi rendőrség pénzügyi részlege folytatja le egy független vizsgálóbíró irányítása alatt – jelezte az ügyészség.

„Ügyfelemet soha semmilyen minőségben nem hallgatták meg semmilyen tényállásról ezzel az általános váddal kapcsolatban” – fogalmazott közleményében Marine Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut. „Most egy olyan médiakampánnyal néz szembe, amelyre még nem tud reagálni, sem védekezni, mivel nincs tudomása a konkrét panaszokról, melyek részletes válasz tárgyát képezhetnék” – tette hozzá az ügyvéd, jelezve, hogy „hiába” kért további részleteket az ügyészségtől.

„Az eljárás egy homályos vádaskodás, amelyet nem lehet vitatni vagy kérdőre vonni, és így a médiában az ügyfelemet pellengérre állítani tisztességtelen” – hangsúlyozta Marine Le Pen jogi képviselője.

Az AFP hírügynökség idézte a Nemzeti Tömörülés egyik meg nem nevezett vezetőjét, aki emlékeztett, hogy Marine Le Pen elnökválasztási kampányszámláját 2022 decemberében jóváhagyta az illetékes hatóság, és az állam ez alapján visszafizette a költségek egy részét 2023 februárjában.

A hatóság azonban 2023 januárjában az elnökválasztás 12 jelöltje közül csak 11 kampányszámláit tette közzé. A 12. Marine Le Pen volt, ő vitatta akkor a hatóság döntését, amely szabálytalannak ítélt meg 316 182 eurót a politikus kampányköltségeiből. A szuverenista jobboldali politikus az alkotmánytanácshoz fordult jogorvoslatért, amelyet később visszavont. Az összeg a vidéki kampányához használt 12 busz bérlésére vonatkozott.

Marine Le Pen csaknem 11,5 millió eurót használt fel a harmadik elnökválasztási kampányához, amelyben alulmaradt Emmanuel Macronnal szemben.

Elolvasom a cikket