Tünetek, amelyek azt jelezhetik, hogy „összeszedtünk valamit a strandon”

Az egy helyen összegyűlő sok ember, a vizes közeg és a meleg időjárás kedvez egyes kórokozók terjedésének. A fertőződés megakadályozása érdekében különösen fontos a megfelelő higiéniai szabályok betartása.

A sokféle kórokozó többféle szervrendszert érintő betegséget és tünetet okozhat. A leggyakoribb tünetek emésztőszerviek, ezt követik a bőrt érintő és a légzőszervi problémák.

Az emésztőszervi tüneteket okozó kórokozók leggyakrabban a fertőzött víz lenyelésével kerülnek a szervezetbe. A Cryptosporidium parazita súlyos hasmenést, hányást, lázat és émelygést okoz, amit hasi görcsök kísérhetnek. Hasonló problémákat okoz a Giardia parazita is.

A baktériumok közül a Campylobacter, a Shigella és az E.coli okoz hasmenéssel és más hasi tünetekkel járó fertőzést.

Szintén emésztőrendszeri megbetegedést okoznak a norovírusok, melyek hatására heves hányás is kialakulhat.

A strandokon, uszodákban gyakori bőrgombás fertőzések viszketést, hámlást okoznak. A női nemi szervek külső részén és a hüvelyben a Candida albicans gomba okozhat tüneteket.

Az uszodaszemölcs uszodákban, strandokon gyakran fordul elő, elsősorban gyerekek között, de könnyen továbbadható. Okozója egyfajta poxvírus.

Cercariás bőrgyulladást okoznak egyes paraziták; a tünetek piros, pattanásszerű kiütések, hólyagok, viszketés és pirosság.

Nőknél az E.coli baktérium húgyúti fertőzést is okozhat, amely fájdalmas, gyakori vizeléssel és más húgyúti tünetekkel, esetleg lázzal is járhat.

A vizekben jelen lévő Trichomonas vaginalis parazita a nőknél hüvelyi folyással járó betegséget okozhat.

Egyes kórokozók köhögést, fülgyulladást is okozhatnak, ha a strandoláskor a szervezetbe jutnak.

A fürdés utáni kötőhártya-gyulladást, amely a szem vörösségével, váladékozásával, viszketésével jár, okozhatja kórokozó vagy a fertőtlenítésre használt vegyszer is.

Érdemes felkeresni háziorvosát, ha kiütést, bőrirritációt, lázat, hasmenést, hányást, véres székletet, vörös fájó szemeket vagy fülfájást tapasztal.

A természetes vizekben és a partokon számos kórokozó él. A strandon terjedő fertőzéseket – ezek mellett – a többi ember által hordozott mikroorganizmusok is okozhatják. A fertőzések sokfélék lehetnek, kiváltójuk lehet vírus, baktérium, gomba vagy parazita.

A különféle kórokozók változatos módon terjedhetnek a vízközelben. A fürdőzők a víz lenyelésével, a vízpára belégzésével, a vízzel való érintkezéssel is megfertőződhetnek. Szintén lehetnek kórokozók egyes felületeken: a zuhany padlóján, a medence létráján, a mosdóban. A természetben normál esetben is jelen lévő mikroorganizmusok a fűben, homokban is előfordulnak.

A fertőzések egy része egyszerű óvintézkedésekkel megelőzhető. Fürdéskor egy kortyot se nyeljen le a vízből! Fürdés előtt és után alaposan zuhanyozzon le! A strand teljes területén viseljen papucsot! WC-használat után mosakodjon meg alaposan! Ha sokat merül a víz alá, vagy szabályosan, a vízbe tett fejjel úszik, viseljen úszószemüveget! A fürdés után mindig alaposan szárítsa, törölje ki fülét. Ha hajlamos a fülgyulladásra, fürödjön füldugóval! Vizes fürdőruháját a fürdés után cserélje szárazra! A gyermekeket legalább óránként hívja ki a vízből, és küldje el a mosdóba! Fürdéshez a babákra adjon erre a célra készült speciális pelenkát, és a parton ne engedje pelenka vagy fürdőruha nélkül a homokba vagy a fűre ülni! Ne fürödjön olyan vízben, amely láthatóan szennyezett, a közelében csatornabefolyó található, vagy ahol jelzés tiltja a fürdést!

Ne menjen strandra, és főként a vízbe, ha fertőző betegségben szenved, vagy fennáll a gyanúja, ha hasmenése van vagy nyílt seb található a testén.

Magyarországon a hatóságok folyamatosan ellenőrzik a természetes vizű és épített strandok vízminőségét, amiről közleményt adnak ki; nem megfelelő eredmény esetén pedig bezáratják a strandot.

Tengerparti nyaralásoknál a megfelelő vízminőség biztosítéka a nemzetközileg elismert és használt Kék zászló (Blue Flag) minősítés, ami nem csak a víz, hanem a partszakasz tisztaságát, illetve felszereltségét is minősíti.

Elolvasom a cikket