Rákra utalhat ez a nem várt helyen jelentkező tünet

Egyrészt ezek a tünetek néha valóban általánosak és gyorsan múlók lehetnek, ilyen például a fejfájás, másrészt olyan kórállapotokat is kísérhetnek, amelyek könnyen gyógyíthatók, és sokan nem is feltételezik, hogy akár komolyabb betegség is meghúzódhat a háttérben – olvasható az Elle.hu oldalán.

A tünetek felismerése azonban kulcsfontosságú, hiszen a kezelés sikerét az is meghatározza, hogy a betegséget milyen stádiumban sikerül diagnosztizálni. Bizonyos rákos elváltozások sokáig egyáltalán nem okoznak tüneteket, ez eleve probléma – ezért kérik a szakemberek, hogy a szokatlan tünetekkel mindenki minél hamarabb forduljon orvoshoz.

A rák néha így is felbukkanhat

Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a rák minden esetben fájdalommal jár, ami a test azon pontján alakul ki, ahol a daganat megjelent. Ez azonban egyáltalán nem minden esetre igaz. Előfordul, hogy a tumor kialakulásának helyétől jóval messzebb, a test egy távoli pontján jelentkeznek az első tünetek, ám ez nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül lehet hagyni azokat.

Az egyik legfurcsább tünet, amire a betegek panaszkodnak, a veserák esetében alakul ki. Több páciens is arról számolt be, hogy a bordái és a dereka környékén kialakuló, nem múló fájdalom volt az első, amely a veserákra utalt, ám ez kezdetben nem tűnt veszélyesnek.

Ezen kívül azonban számos más tünet is megjelenhet, amelyeket érdemes komolyan venni:

  • vér megjelenése a vizeletben;
  • csomó vagy duzzanat kialakulása a háton, a bordák alatt vagy a nyakon;
  • étvágytalanság vagy indokolatlan fogyás;
  • tartós fáradtság és energiahiány;
  • magas láz, amely nem múlik el;
  • túlzott verejtékezés, amely az éjszaka folyamán is jelentkezik.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül egyet, vagy akár többet is tapasztal, mielőbb kérjen egy teljeskörű kivizsgálást, mert csak ez deríthet fényt a tünetek valódi okára.

Elolvasom a cikket