Az oroszok hétfőn több mint 40 rakétával támadták Ukrajnát

A jelentés szerint Zelenszkij azt írta, hogy az oroszok átfogó támadást hajtottak végre Kijev, Dnyipro, Krivij Rih, Szlavjanszk, Kramatorszk ellen. Az ellenség összesen több mint 40 különféle típusú rakétát használt – tette hozzá. A támadás következtében lakóépületek, infrastruktúra és egy gyermekkórház rongálódott meg – emlékeztetett, megjegyezte, hogy minden szakszolgálat a helyszíneken dolgozik.

„Az egész világnak minden eltökéltségét be kell vetnie annak érdekében, hogy végre véget vessen az orosz csapásoknak. Putyin a gyilkosságokat jelenti. Csak együtt tudunk valódi békét és biztonságot teremteni” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij.

Mint a hírportál emlékeztetett rá, július 8-án éjjel az oroszok 4 X-101 rakétával és 2 Iszkander-M ballisztikus rakétával támadták Ukrajnát. Közülük a légvédelem 3 X-101-et megsemmisített.

Ugyanakkor 09:50 órakor egy napon belül másodszor rendeltek el kiterjedt légiriadót. A légierő ballisztikus rakétafenyegetést jelentett be, majd később a rakéták haladási irányra figyelmeztetett. Először Kropivnickij körzetében és Krivij Rihben hallatszottak robbanások. Mindenekelőtt Kijevben és Kijev megyében számoltak be a légvédelem működéséről.

Kijevben délelőtt 11 óra után több kerületben is törmelékek hullottak, ami kiterjedt pusztítást eredményezett. A főváros Sevcsenko kerületében megrongálódott az Ohmatdit Gyermekkórház. Halottak és sebesültek is vannak.

A Kijev elleni hétfői rakétatámadás következtében hét ember vesztette életét, de még többen is lehetnek a romok alatt az Ohmatdit gyermekkórházban – közölte Ihor Klimenko belügyminiszter az ukrán televízió adásában, számolt be az rbc.ua hírportál.

A jelentés szerint Klimenko elmondta: „Jelenleg hét halottunk van. A mentési munkálatok az Ohmatdit gyermekkórházban folytatódnak. A romokat most önkéntesek, egészségügyiek, rendőrök, a Nemzeti Gárda katonái és a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának alkalmazottai bontják szét. Azért kell gyorsan szétszedni a törmeléket, hogy meg tudjuk menteni a most még alatta lévő embereket.”

A belügyminiszter szerint a mentőknek jelenleg három órájuk van az úgynevezett „arany időből”, hogy megmentsék azokat, akik a kórház romjai alatt lehetnek. Előtte még egy embert sikerült kimenteni – tette hozzá.

„Most nehézgépekre várunk, amelyek a törmelék kézi szétszedése után felemelik a födémet, hogy megnézzék, nincsenek-e alattuk emberek, és mindent megtesznek a megmentésük érdekében” – hangsúlyozta Ihor Klimenko.

Jelenleg 25 sérültről tudni Kijevben.

Elolvasom a cikket