„Ukrajna túl korrupt a NATO-csatlakozáshoz”

A brit lap szerint a szövetség július 9–11-i washingtoni csúcstalálkozóján a közleményben kiemelik majd azokat az aggodalmakat, hogy Ukrajna „túl korrupt” ahhoz, hogy teljes jogú NATO-taggá váljon.

Az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője a The Telegraphnak azt mondta, hogy a Nyugatnak „meg kell tapsolnia mindazt, amelyet Ukrajna az elmúlt több mint két évben a reformok nevében tett”. Hozzátette azonban, hogy „szeretnénk beszélni a további lépésekről, amelyeket meg kell tenni, különösen a korrupcióellenes küzdelem területén. Ez az asztal körül ülők közül sokunk számára prioritás”.

A NATO-tagok először 2008-ban állapodtak meg arról, hogy Ukrajna idővel csatlakozik a szövetséghez, pontos menetrend meghatározása nélkül. A 2014-es, nyugati támogatású kijevi puccs után Ukrajna stratégiai céllá tette NATO-törekvéseit, és hivatalosan is kérte, hogy 2022-ben csatlakozhasson a blokkhoz. A lépésre azután került sor, hogy négy korábbi régiója elsöprő többséggel Oroszországhoz csatlakozás mellett szavazott.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azonban kijelentette, hogy Ukrajna csatlakozása szóba sem jöhet, amíg konfliktusban áll Oroszországgal, és ragaszkodott ahhoz, hogy a tagságot csak akkor lehet jóváhagyni, „ha a szövetségesek egyetértenek, és a feltételek teljesülnek”. Moszkva szerint Ukrajna NATO-csatlakozási tervei a konfliktus egyik fő oka.

Ukrajnát évek óta sújtja a féktelen korrupció. Az Oroszországgal folytatott ellenségeskedések még nyilvánvalóbbá tették a problémát, és az ukrán hadsereget az elmúlt hónapokban több nagy visszhangot kiváltó beszerzési botrány is megrázta.

Ukrajna nyugati támogatói, az EU és az Egyesült Államok a korrupciót tartják az egyik legaggasztóbb kérdésnek. A múlt hónapban az EU külön megfigyelőszervet hozott létre a Kijevnek juttatott milliárdok esetleges elsikkasztása ellen.

Májusban Robert Storch, a Pentagon főfelügyelője jelentést tett közzé, amelyben megállapította, hogy Ukrajnában továbbra is „végtelen korrupció” van, miközben a kormányt „az egyik legkevésbé elszámoltathatónak” nevezte Európában. Az NBC júniusi jelentése azt állította, hogy Kijevet irritálja az állandó amerikai követelés, hogy fokozza a korrupcióellenes erőfeszítéseket. Amerikai és ukrán tisztviselők elismerték, hogy ez az egyik olyan kérdés, amely megmérgezi a kétoldalú kapcsolatokat.

A Transparency International korrupcióérzékelési indexe szerint Ukrajna a „vörös” zónában van, 180 ország közül a 104. helyen áll.

Elolvasom a cikket