Rémálmokat okozhatnak a közösségi platformok

Minél több időt töltünk a közösségi platformok böngészésével, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az ott látott tartalmakkal kapcsolatos rémálmaink lesznek – állapította meg egy új nemzetközi kutatás, amely Zsila Ágnes, az ELTE PPK munkatársának vezetésével készült – adta hírül a Hazipatika.com.

Az utóbbi években rohamosan nőtt a közösségimédia-felhasználók száma, és szinte kötelezővé vált, hogy jelen legyünk ezeken a platformokon. Fiókunk ellenőrzése, a posztok böngészése sokunknál már a napi rutin részévé vált – ez azonban növeli a függőség kialakulásának kockázatát – olvasható az ELTE keddi közleményében. Számos kutatás rámutatott arra, hogy a közösségi média túlzott használata olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió, a szorongás, a rossz alvásminőség vagy az élettel való, alacsonyabb elégedettség. A BMC Psychology című folyóiratban most publikált, friss kutatás azt mutatta ki, hogy a túlzott online jelenlét a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok gyakoribb előfordulásával is összefügg – tájékoztatott a Házipatika.com.

Az álomelméletek szerint az ébrenlétünk alatt átélt élményeinkkel alvás közben újra találkozunk. Ennek fényében ha nap közben sok időt töltünk a közösségimédia-platformokon, könnyen előfordulhat, hogy azok az álmainkban is megjelennek. Amennyiben az online világgal kapcsolatos aggodalmaink vagy rossz tapasztalataink (például cyberbullying, dezinformáció) foglalkoztatnak minket, az ezekből fakadó szorongásunk negatív érzelmi töltetet adhat az álmainknak.

A kutatásban 595 közösségimédia-felhasználó vett részt, akik egy online kérdőívet töltöttek ki. Minden résztvevő legalább egy platformon aktív volt, azaz legalább napi 15 percet töltött online a vizsgálatot megelőző hónapban. A leggyakrabban használt felületnek az Instagram bizonyult (87 százalék), ezt követte az X (korábban Twitter, 11 százalék) és a Facebook (két százalék). A kutatók kimutatták, hogy bár a közösségi médiával kapcsolatos rémálmok előfordulása ritka, de összefüggést mutat az internethasználat gyakoriságával. A leggyakrabban tehetetlenségről, kontrollvesztésről és az online kapcsolatok sérüléséről szóló rémálmok járulhatnak hozzá a rosszabb alvásminőséghez és az alacsonyabb pszichés jólléthez.

Elolvasom a cikket