Kinek az érdeke inkább a tűzszünet?

Demló Attila már kedden is utalt arra, hogy más szelek fújnak Kijevben, és eljön lassan a nem túl kedvező realitásokkal való szembenézés kora, amely részben már látható mindenki számára.

„Tárgyalni kell Ukrajnával, ez a kárpátaljai magyarság alapvető érdeke – ez egyébként végig megvolt, csak nem a sajtó lapjain. Ezért hangsúlyozom, ami megjelenik nyilvánosan, az mindig a jéghegy csúcsa – és sokszor nem is igaz, vagy csúsztatás.

Egyébként meg nem az segít valójában Ukrajnának, aki felelőtlenül ígér: minden felelőtlen ígéret, le nem szállított lőszer, halottakban mérhető a fronton.

Az segít, aki megmondja őszintén – eleve kevés esély volt a teljes ukrán győzelmemre, amelyet a teljes nyugati elit mantraként ismételgetett, de a Prigozsin-lázadás leverése és az ukrán offenzíva kudarca után majdnem semmi.

Személy szerint ezt mindig őszintén elmondtam az ukránoknak – 22-ben és 23-ban meglehetősen ellenséges volt a reakció –, amikor most májusban leültem hattérbeszélgetni komoly ukrán véleményformálókkal, Ungváron, egészen más volt a hangulat. Akkor sem szerették, amit mondok, de már tudták, hogy igaz.

Ismétlem, a világot úgy kell nézni amilyen, és nem amilyennek látni szeretnénk. Ukrajna tragédiájára nincsen jó megoldás, nincs is jó pár éves távlatban megoldás, sőt évtizedes távlatban, de menedzselni lehet, elkerülni a még rosszabbat” – írta Demkó Attila.

A biztonságpolitikai szakértő meglátása szerint az oroszok ezen ütem mellett öt évet is simán folytathatják a háborút, míg az ukrán embertartalékok kimerülése miatt az ő oldalukon ez kizárt. Egy-két évük még lehet, de több nem.

„Természetesen a tűzszünet mindkét félen múlik, és Zelenszkij elnök sem mondhatott bármi pozitívat erre Orbán Viktornak – ilyen a politika –, de előbb-utóbb ez lesz a vége. Tűzszünet, tárgyalás, és mire nyugdíjas leszek, talán tartós béke” – jegyzi meg Demkó Attila.

„Abból, ami lejött, látszik, hogy a kárpátaljai magyarok helyzete rendezhető – Ukrajna enged vagy engedni fog a legfontosabb kérdésekben. Lehet, hogy nem mindenben, de »mindent vagy semmit«-et játszani nem okos egy ilyen helyzetben. Kommentbe kiteszem Dobsa István barátom interjúját a kérdésről, aki Beregszászon élve lát nagyon sok dolgot, amelyet mi innen, Budapestről nem.”

Demkó Attila az M1 Világ című heti külpolitikai magazinjának is adott interjút, amely szombaton lesz látható.

Elolvasom a cikket