Posztumusz Becsület Érdeméremmel tüntet ki két polgárháborús katonát Joe Biden

MH/ MTI
2024. július 3. szerda. 13:01
Frissítve: 2024. július 3. 13:03

A Fehér Házban rendezett ünnepségen Philip Shadrach és George Wilson számára az 1862. április 12-i „nagy vonathajsza” (Great Locomotive Chase) néven ismertté vált vonatrablás során tanúsított vitézségükért és vakmerőségükért ítélik oda a Medal of Honor kitüntetéseket – közölte a Fehér Ház, hozzátéve, hogy az esetet az Egyesült Államok hadserege történelmének egyik legkorábbi különleges műveleteként tartják számon.

Az 1862-es rajtaütés idején az északi katonák civileknek álcázva magukat a konföderációs, déli területen eltérítették a vonatot, majd észak felé irányították. A Georgiából Tennessee állam felé haladó vonat mögött robbanószereket helyeztek el, hogy elpusztítsák a konföderációs infrastruktúrát.

A résztvevők közül hatan voltak az elsők között, akiket a nem sokkal korábban alapított Becsület Érdeméremmel tüntettek ki. Az évtizedek alatt az akcióban rész vevő további 13 ember részesült a kitüntetésben, azonban Shadrach és Wilson érdemeit – akiket tettükért elfogtak majd felakasztottak a déliek az akció után – ez idáig nem ismerték el.

A Becsület Érdemérem a legmagasabb adományozható kitüntetés az Egyesült Államok fegyveres erőinél. Azok kaphatják meg, akik kötelességüket messze meghaladva, életüket kockáztatva bizonyítják bátorságukat katonai műveletben.

Elolvasom a cikket