Rekord alacsony a regisztrált álláskeresők száma

MH/MTI
2024. július 2. kedd. 10:31
Frissítve: 2024. július 2. 10:33

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai alapján 2024 júniusában rekord alacsony szintre csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a regiszterben jelenleg mindössze 222,8 ezren szerepelnek, amely a rendszerváltás óta mért legalacsonyabb júniusi adat. Ez 2023 júniusához képest közel másfél ezer fős, a megelőző hónaphoz viszonyítva pedig több mint háromezer fős csökkenést jelent – hívta fel a figyelmet keddi közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az adatokat értékelve kiemelte: az aktivitás növelését célzó kormányzati intézkedések eredményesek, hiszen miközben a regisztrált álláskeresők száma történelmi mélyponton van, addig a gazdaságilag aktívak száma egy év alatt mintegy 70 ezerrel nőtt, vagyis a munkaerőpiacra lépők szinte azonnal el is tudnak helyezkedni.

Czomba Sándor emlékeztetett: a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már egymillióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor magasabb fizetésért, miközben 2010 elejéhez képest több mint 400 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány célja, hogy mindenki, aki tud és szeretne, az dolgozhasson a fiatalok akár az egyetem, az idősebbek akár a nyugdíj mellett. Ezért a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy a mintegy 300 ezres hazai munkaerőpiaci tartalék mozgósításával tovább emelje az aktivitást, ezáltal pedig a 20-64 évesek körében a jelenlegi 81-ről 85 százalékra növelje a foglalkoztatottságot. Ennek érdekében tavasszal a kormány több uniós finanszírozású programot is elindított. Az Ifjúsági Garancia Plusz program segítségével, amely a 30 év alatti álláskereső és inaktív fiatalok munkához jutását segíti, eddig már több mint négyezren tértek vissza a munka világába.

A 30 év felettieket támogató program segítségével pedig – amellyel az idősebbek is részesülhetnek bértámogatásban, lakhatási-, illetve utazási térítésekben – már több mint 2500 álláskeresőnek sikerült elhelyezkednie. Emellett az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló GINOP plusz 3.2.1 kiemelt projekt keretében munkahelyi képzéseket ösztönző támogatásra nyújthatnak be kérelmet a munkáltatók, amelynek határideje további három hónappal, szeptember végéig meghosszabbításra került – sorolta az államtitkár.

Elolvasom a cikket