Kiváló tárgyalási pozícióban Orbán Viktor

Az Unió soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökeként ez a tárgyalási pozíció kiváló, hangsúlyozta a lapnak Gyarmati István.

„Az nem kétséges, hogy ez egy jó pozíció. A miniszterelnök taktikai érzékét nem lehet kétségbe vonni, ezt előkészíthették már a korábbi nem várt meglepetésszerű beszélgetésen Brüsszelben” – mondta el a biztonságpolitikai szakértő.

Magyarország az EU soros elnökeként előmozdíthatja, hogy Ukrajna megértőbb legyen a békefeltételek iránt, illetve, hogy az Európai Unió megértőbb legyen az ukrán helyzet iránt, mutatott rá.

Azért erős most Magyarország pozíciója ebben, mert Kijev megkezdte az Európai Unióval a csatlakozási tárgyalásokat, amelyet a magyar kormány is a várakozásokkal ellentétben jóváhagyott, és ebben a csomagban, amelyet az unió előterjesztett, szerepelnek azok a kisebbségi jogok is, amik hazánk számára fontosak.

„Így a kisebbségi jogokról Orbán Viktor most már nemcsak mint magyar miniszterelnök tárgyal, hanem az Európai Uniós soros elnöki minőségében is, ami keretében fogalmazhatja meg az elvárásokat is” – hangsúlyozta Gyarmati István.

Elolvasom a cikket