Igaz, hogy az alkoholos koktélok okozzák a legsúlyosabb másnaposságot?

De vajon az ital cukortartalma valóban képes jelentősen befolyásolni a reggeli másnaposság súlyosságát?

Az alkohol és az édes csapda

Még ha azt is gondolja, hogy a kedvenc cukros koktélja a hibás a szörnyű reggeli fejfájásért, az igazság az, hogy valószínűleg azért érzi magát rosszabbul, mert egyszerűen túl sokat ivott. „Az édes italokat sokkal könnyebb meginni, így könnyen elveszítheti a fonalat, hogy mennyit ivott, és túlzásba eshet” – magyarázza a Men Today táplálkozási és fitneszszakértője, Anastasia Yurpalova.

Valójában a szervezet jobban feldolgozza a szénhidrátokat, mint az alkoholt, így a cukornak nincs hatása a másnaposságra. Mindazonáltal kétségtelen, hogy a másnaposság különböző súlyossági fokozatokban jelentkezik, és ennek oka van.

Egyes alkoholfajták valóban képesek erősebb másnaposságot okozni, mint mások. Ez a kongenerekre vezethető vissza – az erjedés során képződő anyagokra, amelyek fokozzák az alkoholos ital ízét és színét, ugyanakkor hozzájárulnak a másnaposság tüneteihez, mivel a máj nehezebben bontja le őket. Bár ezt a kérdést még részletesebben kell vizsgálni, a tanulmányok kimutatták, hogy a magas kongener-tartalmú italok általában súlyosabb másnaposságot okoznak, mint az alacsonyabb koncentrációjúak.

Figyeljen arra, hogy mit iszik

A kongenerek mennyisége egy italban az alkoholtípustól függ. A sör például literenként 27 milligrammot tartalmaz ezekből a vegyületekből, míg a vodka literenként nulla és 102 milligramm között van – ez más alkoholfajtákhoz képest kis mennyiség. A sötétebb szeszes italok, mint a brandy, a rum és a whisky, valamint a vörösbor tartalmazzák a legnagyobb mennyiségű kongenereket.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy más tényezők is okozhatják a másnaposságot.

A másnaposság általában a túl sok alkohol, az éhgyomorra történő ivás vagy a kiszáradás következménye. Ezt az állapotot úgy próbálhatja meg elkerülni, ha mértékkel iszik alkoholt, és kontrollálja magát. Az is jó ötlet, ha eszik valamit, mielőtt elkezd inni.

Elolvasom a cikket