Több részre oszthatják a szavazóköri névjegyzéket, ahol sok az átjelentkezés

MH/ MTI
2024. június 1. szombat. 10:37

A Nemzeti Választási Iroda szombat reggeli adatai szerint 67 917 választópolgár szavazna az EP-választáson a lakóhelyétől eltérő, más magyarországi településen (ahol nem rendelkezik február 11. előtt létesített, bejelentett tartózkodási hellyel). Az átjelentkezési kérelmek benyújtására péntek 16 óráig volt lehetőség. 2019-ben az EP-választáson 97 618-an szavaztak átjelentkezéssel.

A szombat reggeli adatok szerint az EP-választáson a legnagyobb, átjelentkezőket is fogadó szavazókör a főváros VIII. kerületében van, ott a névjegyzékében az átjelentkezőkkel együtt 1884-en vannak.

A választási eljárási törvény szerint azokban az átjelentkezéssel szavazásra kijelölt szavazókörökben, ahol a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja az 1500-at, a helyi választási iroda vezetője legkésőbb jövő keddig (június 4-éig) dönthet úgy, hogy a szavazóköri névjegyzéket több részre bontja.

Ebben az esetben a szavazást le lehet bonyolítani egy szavazóhelyiségben, úgy, hogy a választópolgár azonosítását, a szavazólap átadását és a névjegyzék aláírását a szavazatszámláló bizottság tagjai egy szavazóhelyiségen belül több külön helyszínen végzik, vagy úgy, hogy a kijelölt szavazókört a helyi választási iroda vezetője alszavazókörökre bontja, és a szavazást ugyanazon épületen belül több külön szavazóhelyiségben bonyolítják le. Az alszavazókörökben szavazatszedő albizottságok működnek.

A választási eljárási törvény előírja, hogy ha az átjelentkezéssel kijelölt szavazókörben a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma meghaladja a kétezret, mindenképpen meg kell bontani a szavazóköri névjegyzéket.

Az önkormányzati választáson a választópolgár a bejelentett tartózkodási helye szerinti szavazókörben voksol, mivel az önkormányzati választáson – az EP-választással szemben – nincsenek az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök.

Elolvasom a cikket