így aludhat el könnyedén még a meleg éjszakákon is

Az éjszaka folyamán különböző alvási szakaszokon megyünk keresztül. Mivel a szervezet hőszabályozása bizonyos szakaszokban kevésbé hatékony, egy meleg szobában idő előtt felébredhetünk, hogy a testünk folytatni tudja ezt a folyamatot – mondta Dr. Rebecca Robbins alváskutató a VerywellHealth.comnak.

Szerinte 18 és 20 fok között ideális a hőmérséklet a pihentető alváshoz, de ha az nem lehetséges valamilyen ok miatt (mert mondjuk nincs klímánk otthon, vagy nem akarunk hatalmas villanyszámlát), más módszerekkel is jobbá tehetjük a körülményeket.

Érdemes megkeresnünk a lehető leghűvösebb pontját az otthonunknak, és ahol a legjobban jár a levegő. A redőnyök vagy függönyök használata és az ablakok napközbeni kinyitása segíthet lehűteni a szobát lefekvés előtt.

A ventilátor használata szintén javíthatja a légáramlást a forró nyári éjszakákon. „Esetleg jeget is lehet rakni a ventilátor mögé, hogy legalább akkor hűvösebb legyen a levegő, amikor elalszunk” – magyarázta Dr. John Saito alvásspecialista.

A légáteresztő anyagból, mint például pamutból készült pizsamák és ágyneműk is hűvösen tarthatják a testet. A hűsítő matracbetétek vagy párnák szintén segíthetnek a hőmérséklet csökkentésében. A párna alá tett jég viszont nem a legjobb megoldás. Robbins azt javasolta, hogy tartsunk a közelben, mondjuk az éjjeliszekrényen egy törölközőt és jeget, hogy lefekvés előtt le tudjuk hűteni a kezünket és a homlokunkat, ha nehezen tudunk elaludni.

Bár a hideg zuhany egyértelmű módszernek tűnik a gyors lehűléshez, tanulmányok kimutatták, hogy lefekvés előtt néhány órával a melegvizes fürdés könnyíti meg igazán az elalvást. De lehetőleg ne legyen túl forró a víz.

Elolvasom a cikket