Rosszabb lesz a másnaposság, ha különböző alkoholokat keverünk?

Ez az „igazság” szájról szájra jár: semmiképpen ne igyunk egy este alatt különböző eredetű alkoholokat, különben garantált a kínzó másnaposság. A sör és a whisky tehát gabonából készül – tehát egyszerre és egymás után is fogyasztható. A konyak és a bor szintén „barátok”, mert szőlőből készülnek. De semmiképpen se keverjük össze a sört és a konyakot vagy a whiskyt és a bort, vallják az „ínyencek”.

Valóban szükséges az alkoholos italokat gondosan származási hely szerint válogatni? Német tudósok feltették maguknak ezt a kérdést, és még kísérletet is végeztek.

A kísérletben a Witten-Herdecke Egyetem tudósai, amelynek eredményeit a Science Direct folyóiratban tették közzé, mintegy száz, 19 és 40 év közötti ember vett részt. Három csoportra osztották őket, és alkoholos partit adtak nekik.

Az első csoport alanyai 5%-os sört, majd 11%-os alkoholtartalmú száraz fehérbort ittak. A második csoport fordított sorrendben tette ezt: ők először bort, majd sört ittak. A harmadik csoport résztvevői csak egyféle alkoholra – vagy borra, vagy sörre – koncentráltak. Addig ihattak, amíg az alkoholszonda egy bizonyos értéket nem mutatott – azt nem volt szabad túllépni. A kísérlet körülbelül négy órán át tartott. Ennek eredményeként ez idő alatt az első és a második csoport résztvevői egyenként körülbelül másfél liter sört és egy üveg bort ittak meg. A kontrollcsoportban mindenki átlagosan 3 liter sört és két üveg bort ivott.

A vizsgálatot végző tudósok gondosan érdeklődtek minden egyes résztvevő közérzetéről és a mámor mértékéről, és reggel megállapították a másnaposság intenzitását. Az olyan tüneteket, mint a szomjúság, a szédülés és a hányinger egy 0-tól 7-ig terjedő skálán értékelték.

Néhány nappal később a kutatók megismételték az egész folyamatot, de megváltoztatták az alkoholfogyasztás sorrendjét a csoportok között: akik először sört ittak, azok borral kezdtek, és fordítva. A kontrollcsoportban lévők szintén felcserélték az alkoholt: akik bort ittak, sörrel halmozták el, és fordítva.

A tudósok megállapításai

Amikor a kutatók összehasonlították a résztvevők állapotát a másnaposságot követő reggelen, kiderült, hogy az alkoholfogyasztás sorrendje nem befolyásolta a másnaposság tüneteit. „A három csoport egyikében sem volt szignifikáns különbség” – olvasható a közleményben.

Az italok optimális, mindenki számára megfelelő sorrendje sem létezik. Az emberek másnaposságának súlyossága inkább attól függött, hogy a szervezetük hogyan képes feldolgozni az alkoholt. „Eredményeink megcáfolják az évszázados mítoszokat” – írták a kutatók.

Elolvasom a cikket