Nő a lakástakarék-megtakarítások népszerűsége

MH/ MTI
2024. június 1. szombat. 7:46
Frissítve: 2024. június 1. 7:52

Az MTI-vel közölték, hogy az Erste Lakástakarék termékének értékesítési eredményei a „legszebb éveket, az állami támogatás megszűnése előtti időszakot idézik”. Tavaly májusban indult az akár 30 százalékos kamatbónuszt fizető előtakarékossági rendszer, azóta az ügyfelek 20 ezer új szerződést kötöttek mintegy 200 milliárd forint értékben. Nőtt a hosszabb megtakarítási időt választók aránya, a megtakarítók pedig most átlagosan 40 ezer forintot tesznek félre havonta, szemben a korábbi 17 ezerrel.

Az Erste Lakástakarék 2023 májusában indította újra a termékek értékesítését, az azóta eltelt egy évben az ügyfelek szerződéses összegben csaknem annyi új szerződést kötöttek, mint 2017-ben, az állami támogatás megszüntetése előtti utolsó teljes évben. A pénzintézet az új konstrukcióban a megtakarítások után fizetett kamaton felül kamatprémiummal egészíti ki a befizetéseket. Az akár 30 százalékos bónusszal pedig kvázi újra elérhetővé vált a régi állami támogatásos konstrukcióhoz hasonló lakástakarék termék – mondta el Kármán András, az Erste Lakástakarék vezérigazgatója.

Az Erste Lakástakarék pénzintézet piaci részesedése jóval nagyobb, mint a korábbi, állami támogatásos időszakban volt; az értékesítés újraindulása óta újra emelkedik az ügyfélszám, a szerződéses összeg mintegy 100 milliárd forinttal nőtt egy év alatt – ismertették.

Adataik szerint az átlagos szerződési összeg 10,2 millió forintra emelkedett 3,9 millióról. Ez annak köszönhető, hogy a megtakarítások hossza is nőtt: 2024-re a szerződések 75 százalékát kötötték le négy évnél hosszabb időre, míg 2019 előtt ezek aránya 65 százalék volt. Nem csak a szerződések, az ügyfelek jellemzői is változtak: nőtt a fiatalabb, 21-35 év közötti korosztály aránya (24-re 15 százalékról), a megtakarítók között több lett a nő (54-re nőtt 50 százalékról), és emelkedett az Észak-Magyarországon, illetve az alföldi térségben lakók aránya (37-re 32 százalékról), míg a budapesti szerződőké csökkent (33-ra 39 százalékról).

Az Erste Lakástakarék ügyfelei jelenleg két konstrukció, egy 4 és egy 8 éves futamidejű forma közül választhatnak, valamint dönthetnek, hogy havi 10 ezer, 20 ezer, 30 ezer, 40 ezer vagy 50 ezer forint befizetését vállalják.

Az OTP közlése szerint „lecsaptak” az ügyfelek az OTP Bank leányvállalatának, az OTP Lakástakarék Zrt-nek a tavaly márciusban elindított és októbertől már online is igényelhető lakáscélú megtakarítási termékére, a Lakástakarék Prémiumra (LTP). A konstrukció előnye, hogy a megtakarítás bármilyen lakáscélra felhasználható, ráadásul a magánszemélyek mellett a társasházaknak is kiszámítható megoldást kínál a felújítási, korszerűsítési munkák anyagi fedezetének megteremtésére. A folyamatosan erősödő érdeklődést jól mutatja, hogy a legfrissebb adatok szerint a megkötött szerződések értéke 2024. márciusában elérte a 100 milliárd forintot.

Az online értékesítés tavaly év végi bevezetése óta, több mint 2600 LTP Prémium értékesítés történt online csatornán, 10,37 milliárd forint szerződéses összegben.

2024. első negyedévben (2024.január 1 – március 31 között) több mint 6000 új LTP Prémium szerződést értékesített az OTP, 24,63 milliárd forint szerződéses összegben.

Arról is tájékoztattak, hogy a leggyakrabban 20 ezer forint havi betét mellett 8 év időtartamra kötnek szerződést. A szerződések 71 százalékát 8 éves időtartamra, míg 29 százalékát 4 éves időtartamra kötik meg az ügyfelek. Jellemzően felújításra és lakásvásárlásra veszik igénybe az ügyfelek, de bármilyen lakáscélra felhasználható az LTP megtakarítás.

Elolvasom a cikket