Nem mindegy, hogy milyen időpontban állunk a mérlegre

Néhány időpontban bizony félrevezető lehet az eredmény: a mérleg többet vagy kevesebbet is mutathat, mint ami a valós súlyunk, így nem tudjuk hitelesen mérni a fejlődésünket. Mutatjuk azokat az eseteket, amikor semmiképpen NE mérje a súlyát, és azt is eláruljuk, mi az az egyetlen időpont, ami valódi eredményeket bocsát a rendelkezésére.

Ebben az 5 időpontban ne mérje a súlyát:

1. Egy héttel a menstruáció előtt

Ebben az időszakban a hormonális egyenlőtlenségek vízvisszatartáshoz vezethetnek, ami átmenetileg a súly növekedését okozhatja. A megemelkedett progeszteronszint a felelős az ilyenkor tapasztalható puffadásért is. Ha hétről hétre ellenőrzi a teste vátozásait, ezt mindenképpen vegye figyelembe, mielőtt elkönyvelné, hogy semmit sem ér a diéta.

2. Közvetlenül edzések után

Egy alapos edzés, főleg kardiozás után, pláne, ha mondjuk még szaunázik is, szinte biztosan kevesebbet mutat a mérleg, mint ami a valós súlya. Az ok roppant gyszerű: az izzadással sok vizet veszít, amit több idő pótolni. Ha edzés után lép mérlegre, csalóka lehet az eredmény.

3. Székrekedés esetén

Ha egy-két napig nem ürül a széklet a vastagbélből, azt a mérleg is mutatni fogja. Ez csak átmeneti súlynövekedést jelent, és nem a több zsír jelenlétét jelzi.

4. Nyaralás után

Semmi értelme azon stresszelni, hogy mennyi jött fel a nyaralás alatt. Ilyenkor mindannyian elengedjük magunkat, jókat eszünk és kevesebbet mozgunk. A pihenés után nem érdemes mérlegre állni, mert szinte biztosan többet fog mutatni, mint előtte, de a jó hír, hogy ilyenkor a felesleg nagy része víz, amit kis odafigyeléssel rövid idő alatt leadhatunk.

5. Hosszú repülés után

A repülőgépen eltöltött hosszabb idő (és itt nem egy-két órára kell gondolni) zavarokat okozhat a szervezet folyadék- és elektrolit-egyensúlyában, és ez látható is lehet a mérlegen, kisebb súlynövekedésként mutatkozik meg.

Így mérje a súlyát, hogy hiteles legyen az eredmény:

Mi lehet az az időpont és mód, amikor tényleg bízhatunk a mérlegen látott eredményben? A hiteles súlymérés egyik kritériuma, hogy mindig ugyanabban az időpontban álljunk a mérlegre: reggel, üres gyomorral, a mosdóban elintézett nagy dolgok után. Az is fontos, hogy bár mérhetjük naponta a súlyunkat, de célszerű heti átlagot számítani, és azokat összehasonlítani egymással, épp a fenti, mindenki életében előforduló esetek miatt.

Elolvasom a cikket