Megtalálták a Föld ikerpárját + VIDEÓ

Az újonnan felfedezett exobolygó a Gliese 12b elnevezést kapta, amely egy olyan csillag körül kering, ami sokkal kisebb és hidegebb mint a mi Napunk; méretének mindössze 27, felszíni hőmérsékletének pedig csak 60 százaléka központi csillagunk hasonló paramétereinek. A Gliese 12b a csillaga lakhatósági zónájának melegebb részén található – ami sokkal kisebb mint a Nap lakhatósági zónája-, és ennek betudhatóan alig 13 nap alatt kerüli meg. A Gliese 12b tömege nagyon hasonló a Földéhez, a számítások szerint csak 4 százalékkal kisebb a bolygónknál, ami a méretét illeti kicsit jobban hasonlít a Vénuszhoz.

Ami központi csillagának a fényét illeti, ebből körülbelül 60 százalékkal kap többet mint a Föld, de csak 85 százalékát annak, ami a Vénuszt éri. A kutatók ezért azt felételezik, hogy olyan lehet, mint a Föld. Azt még nem sikerült tisztázni, hogy nincs-e a Gliese 12b felszínén is olyan elszabadult üvegházhatás, mint amilyen a Vénuszt jellemzi, így egyelőre még ennek lehetőségét sem vetették el a csillagászok. Utóbbinak az ígéretesnek látszó földszerű exobolygó életlehetőségeivel kapcsolatosan lehet jelentősége.

Lehet, hogy a Föld ikerpárja és lakható

„A Gliese 12 b jelenleg az egyik legjobb célpont annak tanulmányozására, hogy a hűvösebb csillagok körül keringő földszerű bolygók meg tudják-e tartani a légkörüket, ami döntő lépés a galaxisunkban található bolygók lakhatóságának megértésében” – mondta Shishir Dholakia, a Dél-Queenslandi Egyetem Asztrofizikai Központjának doktorandusza és az egyik kapcsolódó tanulmány vezető szerzője. A kutatókat elsősorban a Gliese 12b atmoszférájának kérdése érdekli. Ha az derülne ki, hogy az exobolygónak nincs számottevő légköre, akkor a számítások szerint a központi csillagától mért távolságára, illetve az anyacsillag sugárzásának intenzitására figyelemmel a Gliese 12b-nek +42 C fok körüli lehet a felszíni átlaghőmérséklete, ami csaknem háromszorosa a hasonló földi értéknek.

(A Föld felszínének átlaghőmérséklete + 15 C fok.) »Az egyik legjelentősebb kérdés, hogy megértsük, milyen légköre lehet. Mivel a Gliese 12b -t érő sugárzás mértéke a Földet és a Vénuszt érő napsugárzás között lehet, érdekes lehetőség e kettő közötti érték vizsgálata – vélekedik Shishir Dholakia. „Úgy gondolják, hogy a Föld és a Vénusz első ősi légkörét leválasztották a Naprendszer maradék anyagaiból származó bombázások, majd a vulkáni eredetű gázokból új atmoszférát építettek fel ” – tette hozzá Larissa Palethorpe, az Edinburghi Egyetem és a University College London doktorandusza. „A Föld lakható, de a Vénusz nem a teljes vízvesztésének köszönhetően. Mivel a Gliese 12b hőmérséklete a Föld és a Vénusz között van, a légköre sok új ismeretet nyújthat a bolygók fejlődése során kialakuló lakhatósági körülményekről” – fűzte hozzá a kutató.

Ez eddig a legígéretesebb és legjobban vizsgálható földszerű bolygó

Az olyan vörös törpék, mint amilyen a Gliese 12b rendszerének a középpontjában található, nagyon aktívak lehetnek, de ez a csillag annyira közel van hozzánk, hogy ideális célpont a jelenlegi űrtávcsövek, mint például a JWST (James Webb-űrteleszkóp) és más hasonló jövőbeli űr-obszervatóriumok számára. Meg kell tudnunk vizsgálni ezek segítségével, hogy a bolygónak van-e légköre vagy nincs, ha pedig van, még az összetételét is meg kell határozni. Mindez nagy lépés lenne a sziklás exobolygók fejlődésének megértésében.

A JWST-vel végzett nyomon követési megfigyelések és a jövőbeni földi megfigyelések 30 méteres osztályú, tranzitspektroszkópiás teleszkópokkal várhatóan meghatározzák, hogy a Gliese 12b-nek van-e légköre, és hogy a légkör tartalmaz-e élethez kapcsolódó molekuláris összetevőket, például vízgőzt, oxigént, és a szén-dioxidot” – mondta

Masayuki Kuzuhara, a második tanulmány vezető szerzője és a japán Asztrobiológiai Központ (ABC) adjunktusa. Mindez pedig ígéretes lehetőséget jelent a földönkívüli élet nyomainak keresésében. A Gliese 12b rejtélyes világába a NASA által készített alábbi művészi videón nyerhetünk betekintést.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket