Lefagyasztották, hogy később feltámasszák a férfit

Az ausztrál Southern Cryonics közleményben jelentette be, hogy sikeresen lefagyasztotta első ügyfelét, aki sajtóértesülések szerint 170 ezer dollárt (mintegy 60 millió forintot) fizetett az eljárásért. Mint azt közölték: miután értesültek a páciens romló állapotáról, gyorsan reagáltak és a csapat aprólékosan követte az Aaron Drake, az Arizona Medical Science munkatársával közösen kidolgozott protokollt.

A holttestet a kórházból azonnal elszállították, ezután a cég csapata tíz órán át dolgozott a test stabilizálásán.

Az Egyesült Államokban és Oroszországban összesen több száz elhunyt várja nitrogéntartályokba fagyva, hogy a tudományosan fejlettebb jövőben feltámasszák és meggyógyítsák őket, az élők közül pedig több ezren tervezik, hogy haláluk után ugyanerre az ösvényre lépjenek. Erről korábban itt számoltunk be.

A stabilizáláshoz a legújabb típusú ECMO-gépet használták, ami a szív-tüdő bypass gép – nyitott szívműtéteknél alkalmazott – egyik változata. A testet ezt követően egy folyékony nitrogénnel teli zsákba helyezték, majd a szárazjég hőmérsékletére hűtötték és hűtőkamrába tették, ahol mínusz 200 Celsius-fokon tárolják.

Több szakértő is aggályokat fogalmazott meg a folyamattal kapcsolatban, hiszen – bár a biológusok már képesek laboratóriumban tenyésztett sejtek regenerálására – egy ember életre keltése még mindig sci-fibe illő eljárás. Ráadásul a fagyasztott testek tartósítására jelenleg használt anyagok mérgezőek.

Elolvasom a cikket