Ezért nem szabad aludni felszállás és landolás közben a gépen

Sokakkal előfordul, hogy szinte azonnal elalszanak, amint elfoglalják helyüket a gépen. Egy stewardess TikTok-videóban mondta el, hogy azért is fontos, hogy ne aludjunk, mert még felszállás előtt is adódhatnak olyan vészhelyzetek, amikre jobb, ha ébren reagálunk – írja a Liner.

De a fő ok szerinte az, hogy nem tesz jót az ember fülének, ha rögtön aludni tér a repülőn, vagy ha a leszálláskor is alszik még. Magyarázta szerint amennyiben valaki a gép felszállása közben alszik, akkor megnő az esélye, hogy fül barotraumája, más néven „repülőgépfüle” legyen, amit a fül belső és külső része közötti nyomáskülönbség okoz.

A dobhártya megszenvedi a fel- és leszállásokat, a légnyomások változása miatt tompává válhat a hallásunk és akár enyhe fájdalmat is érezhetünk. Ezeket sokan úgy szokták „orvosolni”, hogy nagyokat nyelnek, ami nem véletlen, a szakemberek szerint így, vagy akár ásítással, illetve rágással is nyomást lehet gyakorolni a fülre, és enyhülhetnek a tünetek.

Objektum doboz

„Amikor viszont alszunk, ezeket nem tudjűuk megtenni” – emelte ki a légiutaskísérő. Ráadásul, ha valaki allergiás vagy valamilyen fertőzése van, akkor megnő az esélye a fül barotraumának. Érdemes tehát megfogadni a tanácsát és alvás helyett nagyokat nyelni a felszállás előtt. A cikkben végül hozzáteszik azt is:

Az enyhébb fül barotrauma halláscsökkenést is okozhat, súlyosabb esetben viszont erős fájdalom, szédülés vagy akár fülvérzés jár vele. Korábban arról is beszámoltunk, hogy egy stewardess elárulta, mit nem érdemes enni és inni a repülőn, illetve arra is kitért, miket vigyünk magunkkal az említett ételek és italok helyett.

Elolvasom a cikket