Alkoholtilalommal csökkentik a túlturizmust Európa buliközpontjában

A spanyolországi Baleár-szigetek helyi önkormányzata a helyi lakosok panaszaira hivatkozva – akik megelégelték a részeg, hangoskodó a turistákat – szigorú alkoholtilalmat vezetett be.

Mallorcán és Ibizán betiltják közterületeken való alkoholfogyasztást. A nyaralókat ezután 1500 euróig (nagyjából 600 ezer forint) terjedő pénzbírsággal is sújthatják, ha az utcán isznak. Bár a bárok vagy éttermek kijelölt teraszain megengedett egy koktél vagy akár egy korsó sör elfogyasztása, azonban a turista ezután nem viheti végig az utcán, amíg a következő helyre vagy éppen strandra éppen strandra sétál.

Ezen felül az új szabályok értelmében ezeken az üdülőhelyeken a nyaralók nem vásárolhatnak alkoholt az üzletekben 21:30 és reggel 8 óra között. Ez persze nem vonatkozik a szórakozóhelyekre, kizárólag a boltokra.

Ez az újonnan hozott intézkedés egyébként egy 2020-as rendelet módosításának része, amelynek célja a „túlzott turizmus” visszaszorítása volt.

A korlátozások alá esnek a partihajók is, ugyanis a hajóknak tilos ezeknek az üdülőhelyeknek partjaitól egy tengeri mérföldön (1,85 km) belül tartózkodni, így ezeknél a partoknál tilos utasokat felvenni vagy éppen letenni.

Ibiza és Mallorca turisztikai gócpontjain – a teraszok és más engedéllyel rendelkező területek kivételével – mindenhol tilos az utcán inni. A szabálysértésekért kiszabható bírság 500 és 1500 euró között mozog. Ha viszont az alkoholt fogyasztó személy viselkedése különösen zavaró „megzavarja az együttélést, tömeget von maga után vagy sérti a környezet nyugalmát” akkor ennek akár a dupláját is kiszabhatják, (3000 eurót, több mint 1,2 millió forintot). Az elkövetőket ezután pedig feljelentik az illetékes nagykövetségen.

Jaime Martínez, a majorkai Palma polgármestere a Sky News-nak elmondta, hogy egyik fő célja a „nem helyi hozzáállás” korrigálása, ezért a hatóságok törekednek arra, hogy megfékezzék a „túlzott turizmust”.

Körülbelül 16 millió eurót (nagyjából 6,4 milliárd forintot) különítettek el további biztonsági és ellenőrzési szolgáltatások biztosítására.

A törvény egyelőre úgy tűnik, hogy 2027-ig marad érvényben.

Az új jogszabály része annak a szélesebb körű törekvésnek, hogy a „nap, szex és sangria” alapú turizmust felelősségteljesebb látogatói magatartással váltsák fel.

A hatóságok ezért a „többletturizmus” kifejezést „felelős turizmusra” módosították , elismerve, hogy „a turizmus a közösség GDP-jének több mint 45 százalékát teszi ki.

A 2020-as törvényt azután hozták meg, hogy a turisták egyre botrányosabb magatartása már nemzetközi médiavisszhangot váltott ki.

„Évről évre olyan hírek jelentek meg a fiatal turisták tisztességtelen magatartásáról, amely mély aggodalmat keltett a helyiekben, a szállodai szektorban és az érintett önkormányzatoknál is” – áll a rendeletben.

A nagyrészt a túlzott alkoholfogyasztásnak tulajdonítható turisták felelőtlen magatartása ugyanis sokszor súlyos sérülésekhez és akár halálesetekhez is vezetett. A 2020-as rendelet már korlátoz az olyan tevékenységeket, mint a happy hour, vagy a kettő egyért italakció.

Nem Ibiza az egyetlen parti úti cél Európában, próbál gátat szabni a részeg randalírozóknak. Amszterdam már számos intézkedést hozott a bulizók megfékezésére, Prága pedig nemrégiben jelentette be a legény – és lánybúcsú jelmezek kitiltását a történelmi városrészükből.

Elolvasom a cikket