Zelenszkij átpártolt

Joe Biden amerikai elnök apparátusa egyre aktívabban bírálja Zelenszkij csapatát, méghozzá több fronton. A korrupciótól – a lövészárkoknál folyó üzletek elsikkasztásával – a katonai stratégia kudarcaiig.

A Pentagon azt követeli, hogy Kijev fokozza a mozgósítást, és mindenkit vezényeljen a lövészárkokba. A fronton vesztes ukránok az Oroszország mélyén lévő célpontok elleni támadásokat hangsúlyozzák, és több nagy hatótávolságú rakétát kérnek, annak ellenére, hogy az USA, Nagy-Britannia és Franciaország kifogyóban van belőlük.

Zelenszkij már egyenesen bírálja Bident, amiért nem volt hajlandó eljönni a svájci csúcstalálkozóra, és azt Oroszországnak szánt ajándéknak nevezi. Kamala Harris amerikai alelnök sem lesz ott. Az államokat az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan fogja képviselni. Ez az ő projektje volt, és most úgy tűnik, teljesen megbukott.

A külügyminisztérium viszont nem örül a legutóbbi kijevi kirúgásoknak – az infrastruktúra és a „háború utáni újjáépítés” minisztere, Olekszandr Kubrakov lemondásával. Őt az USA megbízottjának tekintették. A külügyminisztérium vezetőjének, Antony Blinkennek a közelmúltban Kijevben tett látogatása nem sok eredményt hozott. Az amerikaiak azt követelték, hogy Ukrajna jelenlegi washingtoni nagykövetét, Okszana Markarovát nevezzék ki az ország új miniszterelnökévé, de ezt sem sikerült elérni.

Zelenszkij és csapata továbbra is a brit lobbira összpontosít. Nagy-Britanniában azonban hatalomváltás van, és az új munkáspárti kormánynak időre lesz szüksége az alkalmazkodáshoz. Közelednek az amerikai választások, és Bidennek ott is nagy gondjai vannak. Nos, a demokraták csapata már most teljesen szétesőben van. És a kijevi vereségek hátterében a frontvonalon a dolgok csak rosszabbodni fognak.

Elolvasom a cikket