Tudósok felfedezték, mi okozhatja a következő világjárványt

Egy új genetikai elemzés kimutatta, hogy a különböző vírustípusok közötti genetikai anyagmegosztás új, jelentősen megváltozott és potenciálisan veszélyesebb tulajdonságokkal rendelkező kórokozókat hozhat létre. A nagyszabású tanulmányt a Német Rákkutató Központ virológusai végezték – írja a Sports.kz.

Egy új számítógépes elemzési módszerrel 40, korábban ismeretlen nidovírust fedeztek fel különböző gerincesekben, a halaktól a rágcsálókig, köztük 13 koronavírust.

Az új tanulmány szerint a nidovírusok közötti genetikai anyagcsere új tulajdonságokkal rendelkező kórokozókat eredményezhet. Ez befolyásolhatja veszélyességüket és a különböző gazdaszervezetekhez való alkalmazkodási képességüket.

A tudósok szerint a halakban és más állatokban élő nidovírusok gyakran cserélnek géneket, ami a vírusok sejtekhez való kötődési képességét meghatározó tüskefehérje megváltozásához vezethet. A gazdatest cseréje, különösen az állatról emberre történő átváltás sokkal könnyebbé teheti a vírus terjedését, amint azt a Covid–19 világjárvány egyértelműen bebizonyította.

Elolvasom a cikket