Biden engedélyezte, hogy amerikai fegyverekkel támadjanak az ukránok oroszországi célpontokat

Az elnök a közelmúltban arra utasította csapatát, hogy biztosítsák, hogy Ukrajna legyen képes amerikai fegyvereket bevetni Harkivban, s hogy Ukrajna csapást tudjon mérni az őket támadó vagy támadni készülő orosz erőkre – mondta az egyik amerikai tisztviselő.

A névtelenül nyilatkozó informátor azt azonban hozzátette, hogy Washington továbbra sem engedi meg, hogy Oroszországon belüli mély csapásokat hajtsanak végre.

Ukrajna azután kérte az Egyesült Államokat, hogy változtassa meg a fegyverek használatával kapcsolatos álláspontját, miután Oroszország megkezdte a Harkiv elleni offenzíváját – tette hozzá a tisztviselő. Az elmúlt néhány napban az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Ukrajnának „rugalmasságot” enged ebben a tekintetben. A cél, hogy Kijev megvédje magát a Harkiv elleni támadásokkal szemben – mondta a második amerikai tisztviselő.

A Nemzetbiztonsági Tanács egyelőre nem reagált ezekre az információkra. Szerdán Antony Blinken külügyminiszter, aki egyébként támogatja a korlátozások feloldását, volt az első amerikai tisztviselő, aki nyilvánosan utalt arra, hogy Biden irányt változtathat, és megengedheti az ilyen csapásokat, és azt mondta újságíróknak, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos politikája a szükség szerint alakul. John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője később nem zárta ki a lehetséges változtatást.

Annak ellenére, hogy az aggodalmak szerint ezek a fejleményektovább élezhetik a konfliktust, a közelmúltban több európai vezető is felszólított a nyugati fegyverek használatára vonatkozó korlátozások enyhítésére, de Washington, amely Ukrajna fegyvereinek zömét adja, az eszkalációtól való félelem miatt eddig ellenállt e korlátozások enyhítésének.

Elolvasom a cikket