Scholz bejelentette új tervét Oroszországgal

„Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkező időben ez nem fog bekövetkezni, és olyan politikát folytatunk, hogy ez ne történjen meg” – mondta Scholz a Thüringer Allgemeine című napilap olvasóival folytatott kérdezz-felelek óráján.

Ezzel arra a kérdésre válaszolt, amely a NATO-országok, különösen Németország és Oroszország közötti konfliktus esetleges kirobbanására vonatkozott.

Szerinte a német kormány célja a konfliktus elkerülése a diplomácia és az államhatárok sérthetetlenségének megértése révén.

„Természetesen ismét vissza kell térni a politikához, a diplomáciához és a kölcsönös megértéshez” – mondta.

Scholz ugyanakkor megjegyezte, hogy Németországnak javítania kell védelmi képességeit.

Korábban, április 16-án Hszi Csin-ping kínai elnök a Scholzcal folytatott megbeszélésen azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktus megoldása érdekében a saját érdekek követése helyett a békére és a stabilitásra kell figyelmet fordítani.

Február 21-én Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt mondta, hogy az uniós országok magukra kényszerítették az Oroszországgal szembeni ellenségeskedést. Hozzátette, hogy ha az európai államok felhagynak oroszgyűlölő irányvonalukkal, és reális elképzelésekkel állnak elő a kapcsolatok új elveiről, Oroszország tanulmányozni fogja azokat. Moszkva azonban nemzeti érdekei alapján fog dönteni.

Február 16-án Lavrov azt mondta, hogy az Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok helyreállítása nem Moszkva problémája, mivel az orosz fél részéről tett kedves gesztusok határa már kimerült. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország és a Nyugat közötti kapcsolatok egy napon helyreállnak, de hogy ez mikor történik meg, az nem az orosz féltől függ, „ez az ő problémájuk”.

Elolvasom a cikket