Rejtélyes tengeri óriást kaptak lencsevégre + VIDEÓ

A gigászkalmárok hatalmas méretű, rejtélyes tintahalak. Egészen mostanáig egyetlen példányt sem figyeltek meg természetes élőhelyén, a fajról csupán az a néhány egyed árulkodik, amelyekre partra sodródva vagy halászhálóba kerülve akadtak rá. Ezek a puhatestűek tudomásunk szerint akár 10–14 méter hosszúra és 500 kilogrammosra is megnőhetnek, ezzel pedig a világ legnehezebb gerinctelen állatainak számítanak.

A gigászkalmárok (Mesonychoteuthis hamiltoni) feltehetőleg az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán mélyén élnek, és nem összekeverendőek az óriáskalmárokkal (Architeuthis dux).

Szakértők egy csapata elhatározta, hogy 2025-ig felkutat egy gigászkalmárt a természetes élőhelyén, majd tanulmányozza is azt. Felnőtt példányt egyelőre nem sikerült találniuk, azonban úgy gondolják, egyik felvételükön egy apró, fiatal egyed látható.

A videó vizsgálata még zajlik, rajta egy 10–12 centiméter hosszú tintahal látszik, amely vagy egy teljesen ismeretlen fajhoz tartozik, vagy egy felnőtt Galiteuthis glacialis, de az is elképzelhető, hogy egy nagyon fiatal gigászkalmár. A kalmárok azonosítása egyetlen felvétel alapján viszont nehéz feladat, ugyanis sokuk megjelenése nagyon hasonló.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket