84 évvel a határidő lejárta után vittek vissza egy könyvet

A könyv Arthur Conan Doyle A menekültek című regénye volt, amelyet 1939. december 26-ig kellett volna visszavinni. A példányt visszavevő könyvtáros, Heini Strandazt nyilatkozta az esetről, hogy ilyen hosszú idő után visszakerült könyvvel még nem is találkoztak.

Azt konkrétan nem árulta el, hogy a regényt visszaszolgáltató személy milyen kapcsolatban állt azzal, aki annak idején kikölcsönözte, de általánosságban megjegyezte, hogy az efféle, évtizedekkel később megkerülő könyvek úgy szoktak visszajutni a könyvtárba, hogy egy elhunyt rokon hagyatékában valaki megtalálja.

„Az emberek helyesen akarnak cselekedni, és visszahozzák a könyvtárnak, ami oda tartozik. Szerintem ez kedves” – mondta a könyvtáros, aki a rekordhosszúságú kölcsönzésre logikus történelmi magyarázatként azt hozta fel, hogy a Szovjetunió 1939 novemberében rohanta le Finnországot – a könyvtári határidők betartása tehát nem a legégetőbb feladatnak számított akkoriban a finnek számára. A téli háború aztán egészen 1940 májusáig tombolt, amikor egy békeegyezményt írtak alá a felek, de amint a könyvtáros mondja:

„Ha az illető túlélte a harcokat, valószínűleg volt jobb dolga is, mint kölcsönkönyveket visszavinni.”

Objektum doboz

Elolvasom a cikket