Kiderült a hosszú, egészséges élet titka

Az alacsony taurinszint, amely a korral együtt jár(na), a mitokondriumok hibás működéséhez vezet, ami először a sok mitokondriumot tartalmazó szöveteken tapasztalható, mint a retina, az idegek, az agy és a szív. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít megelőzni a sejtpusztulást és a szövetkárosodást. Tehát, aki sokáig meg akarja őrizni az éleslátását, nyugodt idegrendszerét, éles eszét és erős szívét, fogyasszon taurint – írja a Life.hu.

Az élettartam hosszában fontos szerepe van a mikrobiom sokszínűségének és egészségének, amihez a taurin úgy járul hozzá, hogy visszaszorítja a belekben lévő kórokozók és gyulladáskeltő vegyületek számát, valamint támogatja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését.

A taurin csökkenti az öregedés okozta szív-és érrendszeri betegségek valószínűségét

A taurinhiány elindít a szervezetben egy visszafordíthatatlan folyamatot, amely a szív kársodásához vezet. A szív mitokondriumai a szív súlyának egyharmadát teszik ki; a taurinhiány az energiatermelő központok számának csökkenéséhez vezet, amelynek következtében a mitokondriumokat tartalmazó sejtek is elpusztulnak, ezzel megnövelve a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatát.

A másik sok mitokondriumot tartalmazó létfontosságú szervünk, az agy is az öregedés áldozatává válik a taurinszint csökkenésével. Ám, ha sok taurint viszünk be a szervezetünkbe, javulnak az agyi funkciók, többek között a hosszú távú memória, ugyanakkor csökken a szorongás is.

A vázizomzat szintén rengeteg taurint tárol, ha megfelelő mennyiség áll rendelkezésére, lassítja az izmok edzés közbeni kifáradását, ahogy az izomsérüléseket is, és segíti a regenerálódást és az izomfejlődést.

A szem és a fül sejtjei szintén sok taurint tartalmaznak, és ahogy az összes többi szerv esetén, az évek múlásával csökkenő aminosavszint a mitokondriumok számának csökkenését, és látás-, illetve hallásromlást okoz.

Számos jótékony hatással bír még ez a „csodaaminosav”, és él a remény, hogy előbb-utóbb az emberi életkorra gyakorolt közvetlen pozitív hatása is kiderül majd, de már ha csak a fentiek miatt figyel oda valaki a taurinbevitelre, már sokat tesz a fiatalos és egészséges szervezetért.

Elolvasom a cikket