Jan Lipavsky: A NATO ajtajának nyitva kell maradnia új tagok előtt

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 21:26

A cseh diplomácia vezetője javasolta: készüljön egy közös NATO-stratégia az orosz agresszió megfékezésére.

A prágai informális külügyminiszteri tanácskozás legfőbb célja a NATO washingtoni csúcstalálkozójának előkészítése.

Jens Stoltenberg főtitkár az ülés előtt újságíróknak nyilatkozva úgy vélte, hogy a NATO-nak nagyobb szerepet kellene játszania a biztonsági rendszerek Ukrajnába küldésének koordinációjában, valamint a kezelő személyzet kiképzésében is ukrán területen.

Ukrajnának joga van az önvédelemhez, tehát az orosz területen lévő legitim célok elleni támadásokhoz is – ismételte meg korábbi kijelentését a NATO főtitkára. „Oroszország saját területéről támadja és ágyúzza Ukrajnát, ezért Ukrajnának képesnek kell lennie reagálni erre, ez része az önvédelemhez való jognak” – szögezte le Stoltenberg újságírók előtt.

„Néhány szövetségesünk már semmi módon nem korlátozza Ukrajnának a neki szállított fegyverek használatát. Ez a nemzetközi jog kérdése” – mondta a katonapolitikus.

Joe Biden amerikai elnök a hírügynökségi jelentések szerint felhatalmazta Kijevet arra, hogy Washingtontól kapott fegyverekkel támadjon olyan oroszországi katonai célpontokat, amelyek az orosz erők északkelet-ukrajnai offenzíváját támogatják.

Jan Lipavsky újságíróknak nyilatkozva pénteken megismételte korábbi kijelentését, miszerint Ukrajnának joga van a védekezésre, beleértve olyan akciókat is, amelyeket az Oroszországi Föderáció területén hajtanak végre.

Észtország, Svédország és Lengyelország nem korlátozzák Ukrajnát abban, hogy miképpen használja az általuk küldött fegyvereket – írja a CTK hírügynökség az érintett országok képviselőinek a külügyminiszteri tanácskozás kezdete előtt elhangzott nyilatkozataira hivatkozva. „Észtország üdvözölné, ha ezeket a korlátozásokat más országok is eltörölnék” – idézte e CTK Margus Tsahkna észt külügyminisztert. „A svéd adományok minden korlátozás nélkül mennek Ukrajnába, azzal a feltétellel, hogy a nemzetközi jog alapján használják őket” – mondta Tobias Billström, a svéd diplomácia vezetője újságíróknak.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter viszont kifejtette: az olasz alkotmány alapján a hazája által küldött fegyvereket és lőszert csak Ukrajna területén szabad felhasználni.

Elolvasom a cikket