Egészségesnek hitt nassolnivalóról derült ki, hogy veszélyes

A fánkok egészségesebb alternatívájának tűnnek, és az ígért fehérjetartalom még csábítóbbá teszi őket, de az Eatthis megismerte a fehérjeszeletek fogyasztásának tudományos kutatásokkal alátámasztott mellékhatásait – írta a portál.

Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a fehérjebevitel növelése erőnléti edzéssel kombinálva segíthet az izomtömeg megőrzésében és védelmében.

A Nutrition in Clinical Practice című folyóiratban közzétett egyik tanulmány szerint a fehérjekészítmények, köztük a fehérjeszeletek, segítenek a szarkopénia (izomerő- és izomtömeg-csökkenése) elleni küzdelemben. A fehérjeforrások közül a tejsavófehérje az, amely a kazeinhez vagy a szójafehérjéhez képest kiemelkedik az izomfehérje-szintézis fokozásának hatékonyságával. A tömeg megőrzése az öregedés során előnyös, mivel felgyorsítja az anyagcserét, segít a testsúly szabályozásában, javítja a vércukorszint szabályozását, növeli a fizikai aktivitást, csökkenti a gyulladást, és elősegíti a szív egészségét.

Fontos megjegyezni, hogy sok fehérjeszelet ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egyes csokoládészeletek, vagy még többet is. A MET-Rx Super Cookie Crunch például 410 kalóriát tartalmaz, 130 kalóriával többet, mint egy hagyományos Snickers. Azok számára, akik hízni szeretnének, a fehérjeszeletek rendben lehetnek, de azok számára, akik fogyni szeretnének, nem feltétlenül.

Bár sok fehérjeszelet cukormentes, némelyik magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot tartalmaz, egy olcsó édesítőszert, amely negatívan hat az egészségre. A Frontiers in Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány megerősíti, hogy ez a szirup a hagyományos cukornál nagyobb valószínűséggel járul hozzá az elhízáshoz és a fokozott étvágyhoz.

A Nutra Grain gabonaszeletek gyümölcsös ízük ellenére főként fruktózt, cukrot, kukoricaszirupot, módosított étkezési keményítőt és búzaglutént tartalmazó püréből állnak, emiatt is nagyon fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk az összetevők listáját.

A hozzáadott cukorban gazdag élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása növelheti az anyagcserezavarok, köztük az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek kockázatát. Meglepő módon a forrása olyan, látszólag ártatlan élelmiszerekből is származhat, mint a fehérjeszeletek. Bár a „fehérje” szó megragadhatja a figyelmét, fontos, hogy ellenőrizze a tényleges tápanyagtartalmat.

A fehérjeszeleteket gyakran ízfokozás céljából ízesítik, amely potenciálisan veszélyes cukortartalomhoz vezet. Egyesek akár húsz gramm cukrot is tartalmaznak, amely összevethető azzal a mennyiséggel, amennyit két Tootsie Roll Pop nyalóka elfogyasztása jelent. A Balance One Supplements hitelesített táplálkozási szakértője, Trista Best azt az általános szabályt ajánlja, hogy a cukortartalom nem haladhatja meg a fehérjéét.

Elolvasom a cikket