Berlin engedi a német fegyverek bevetését orosz terület ellen

MH/MTI
2024. május 31. péntek. 14:49

„Ez a helyes döntés. Németország az ukrajnai háború kezdete óta folyamatosan így cselekszik, hozzáigazítja a stratégiáját a változó helyzethez” – mondta a német miniszter.

A német kormány és partnerei egészen egyértelműen megfogalmazták, Ukrajna hogyan használhatja a nyugati fegyvereket Oroszország területe ellen. „Elsősorban a Harkiv környéki ellentámadásokról van szó, mert ott különösen egyértelmű, hogy mennyire közel van a határ” – tette hozzá Pistorius.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő pénteken jelentette be Berlinben: a német kormány felhatalmazta Ukrajnát, hogy Németország által szállított fegyvereket vessen be oroszországi katonai célpontok ellen. A szóvivő szerint a nemzetközi joggal összhangban Ukrajna felhasználhatja a támadások elleni védekezésre neki szállított fegyvereket, köztük a Németországból kapottakat is.

Boris Pistorius Anatolie Nosatii moldovai védelmi miniszterrel találkozott, majd programja szerint ellátogatott német fejlesztési projektekben felépült laktanyákba, illetve megtekintette azokat a páncélozott járműveket, amelyeket Moldova német pénzből vásárolt.

A tárcavezető további támogatást ígért Moldovának, hogy megfelelő ellenállóképessége legyen „az orosz fenyegetéssel szemben”. További 14 Piranha–3H típusú páncélozott szállító jármű szállításáról írt alá megállapodást, a már tavaly átadott 19 darabon felül. Jövőre kezdődik meg légvédelmi rendszerek szállítása, és Berlin a dróntámadások elhárításához is támogatást nyújt. Ezenkívül szó van elsősegélynyújtási kiképzésről a moldovai fegyveres erők számára.

Elolvasom a cikket